İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, 11.05.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararı değerlendirdi. Kaya, Türkiye’deki yabancı uyruklu kişilere ait sağlık hizmetleri, ilaç, tıbbi cihaz, ortez-protez ve diğer malzeme giderlerinin Sağlık Bakanlığı bütçesinden karşılanacağına dair kararı eleştirdi. Kaya, “Vatandaşlarımız kendi ülkelerinde ikinci sınıf mı?” diye sordu.
TÜRKİYE'YE GETİRİLEN YABANCI UYRUKLULARA ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ KARARI
Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonu ve Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla Türkiye’ye gelen yılda en fazla 7 bin yabancı hastanın tedavi giderleri ücretsiz olacak. Resmi Gazete’de cumhurbaşkanı imzasıyla yayınlanan karara göre; tedavilerinin kamu kurumlarında yapılmış olması kaydıyla, Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonu ve Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla Türkiye’ye gelen yılda en fazla yedi bin yabancı hastanın sağlık hizmeti, ilaç, tıbbî cihaz, ortez-protez ve malzemelerin Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanması mümkün olan tedavi giderleri ücretsiz olacak.
SAĞLIK HİZMETİ GİDERLERİ SAĞLIK BAKANLIĞINCA KARŞILANACAK
Bu kapsamda ayakta muayene olan hastaların ilaç bedelleri, Sağlık Uygulama Tebliği veya kamu fiyatı üzerinden, tıbbi cihaz, ortez-protez ve medikal malzeme giderleri ise temin bedelleri üzerinden Sağlık Uygulama Tebliği kriterlerine göre Sağlık Bakanlığı’nca karşılanacak. Karar kapsamına giren hastaların kayıt ve hizmet sunum süreçlerinin yürütülmesinde Göç İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı destek sağlayacak.
İYİ PARTİLİ KAYA'DAN TEPKİ: VATANDAŞIMIZ KENDİ ÜLKESİNDE İKİNCİ SINIF MI?
Türkiye’deki yabancı uyruklu kişilere ait sağlık hizmetleri, ilaç, tıbbi cihaz, ortez-protez ve diğer malzeme giderlerinin Sağlık Bakanlığı bütçesinden karşılanacağına dair kararı eleştiren Kaya, Türk vatandaşlarının alacakları hizmetler için üstlendikleri maliyetler ortadayken, yabancı uyruklu kişilere tanınan ayrıcalıkların kamuoyu vicdanını yaraladığını ifade ederek “Vatandaşlarımız kendi ülkelerinde ikinci sınıf mı?” diye sordu. Ayrıca Milletvekili Kaya, yabancı uyruklu kişilere tanınan sağlık hizmetlerindeki KDV istisnasının kendi vatandaşlarımıza da uygulanmasına yönelik kanun teklifi verdiğini ve Meclis'ten destek beklediğini belirtti.