Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkedeki tehlikeli orman yangınlarının erken tespitine yardımcı olacak yapay zekâ teknolojisinin geliştirilmesi konusunda Atina’nın İsrail ile birlikte çalıştığını söyledi.

 3 LİDER BİRARAYA GELDİ

Miçotakis pazartesi günü Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Güney Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da görüştü. Görüşme sonrası Miçotakis, Yunanistan’ın yangınla mücadele çabalarını daha iyi koordine etmek için sivil koruma girişimleri söz konusu olduğunda İsrail’in Avrupa Birliği gibi görülebileceğini söyledi. İsrail ve Güney Kıbrıs, son iki ay içinde Yunanistan’daki geniş ormanlık alanları yok eden yangınlarla mücadele için ülkeye yangın söndürme uçakları ve ekipleri gönderen ülkeler arasında yer alıyor.

 AB TOPRAKLARINDAKİ EN BÜYÜK YANGIN

19 Ağustos’ta başlayan bir orman yangını Yunanistan’da 20 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Yetkililer yangını, Avrupa Birliği topraklarında kaydedilen en büyük orman yangını diye tanımlamıştı. Miçotakis, Yunanistan’ın, orman yangınlarının erken tespiti konusunda İsrail’in yapay zeka teknolojisi için bir deneme alanı olabileceğini söyledi. Miçotakis,

"Bize erken tespit kabiliyeti sunacak yapay zeka tabanlı çözümler hakkında İsrail ile halihazırda görüşmelerimiz var" dedi.

AKDENİZ HAVZASINDA KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ DAHA FAZLA

Araştırmalara göre Akdeniz havzasındaki ülkeler, küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissediyor. Netanyahu, üç liderin orman yangınlarıyla mücadelede erken tespit için yapay zekâ sistemlerini konuşlandırarak uçak ve ekip göndermenin “çok ötesine geçmeyi” görüştüğünü söyledi.

Netanyahu,

“Bu gerçekten, birlikte daha iyisini yapacağımızı söylediğimiz ve bundan başka bir şeyin gerçekleşme ihtimalinin olmadığı bir durum” ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZI GÜNEY KIBRIS’TA SIVILAŞTIRARAK GEMİYLE İHRAÇ ETMEYİ PLANLIYORLAR

Üç lider, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’deki karasularındaki son doğalgaz keşiflerinden nasıl yararlanabilecekleri üzerine konuştuklarını açıkladı. Netanyahu, İsrail ve Güney Kıbrıs'ın doğalgazı dış pazarlara nasıl ihraç edeceğine dair kararların önümüzdeki üç ila altı ayda alınması gerektiğini söyledi. İsrail ve Güney Kıbrıs, her iki ülkenin karasularındaki doğalgazı ada ülkesine taşıyacak bir boru hattı planlarını değerlendiriyor. İki ülke de doğalgazı Güney Kıbrıs’ta sıvılaştırarak gemiyle ihraç etmeyi planlıyor.

Güney Kıbrıs lideri Hristodulidis,

"Özellikle Avrupa'daki son jeopolitik gelişmeler ve enerji güvensizliği düşünülünce, enerji çeşitlendirmesi ve ara bağlantıların arttırılması ihtiyacını zorunlu kılan doğalgaz ve yenilenebilir enerjinin, bölgedeki iş birliğinin temel dayanağı olduğu konusunda anlaştık" dedi.

DENİZ ALTINA ELEKTRİK KABLOSU DÖŞEME PROJESİ GÜNDEMDE

Üç lider ayrıca, İsrail’deki, Güney Kıbrıs’taki ve Yunanistan anakarasındaki elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak 2 bin kilometre uzunluğundaki deniz altı elektrik kablosu üzerine bir proje ile ilgileniyor. Netanyahu elektrik kablosu projesi için,

"Bu, hevesle takip ettiğimiz bir konu ve bunu nasıl ilerletebileceğimizi konuştuk" dedi.

Enerji, 2016'dan bu yana üç lider arasında ülkelerinin bağlarını derinleştirmek için süregelen bir dizi toplantının odak noktası oldu.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ