Deniz çayırları, Akdeniz'e özgü bir endemik tür olup yalnızca Akdeniz Körfezi'nde bulunmaktadır. 45 metreye kadar derinliklerde yaşam sürdüren bu tür, 30 yıl kadar ömrü olabilmektedir. Ancak, geçmişte gemi ve teknelerin kontrolsüz çıpa atmaları nedeniyle zarar gören bu kritik ekosistem, şimdi de artan sıcaklıklar sebebiyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
'SU SICAKLIĞI YAŞAM SINIRININ ÜZERİNDE'
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizlerdeki sıcaklık artışının alarm verici boyutlarda olduğunu belirtti. Gökoğlu,
"Deniz yüzeyinde 15 metre sıcak su tabakası var. Bu tabaka önceleri daha dar ve bu kadar sıcak değildi. Bu gidişle 30-31 dereceyi görecek. Deniz çayırları ölmeye başladı. Su sıcaklığı yaşam sınırının üzerinde. Deniz çayırları kavruluyor"
şeklinde konuştu. Ayrıca, balıkların sıcak su bölgelerinden uzaklaşarak hayatta kaldığını, ancak yerleşik canlıların bu sıcaklığa dayanamayarak öldüğünü vurguladı.
SAHİLDE MENDİREK VE İSKELE SORUNU
Prof. Dr. Gökoğlu, sadece su sıcaklıklarının değil, insan müdahalesinin de denizlerdeki ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Sahil bölgelerinde bazı otellerin inşa ettiği mendirek ve iskelelerin, su sirkülasyonunu engelleyerek bölgenin doğal dengesini bozduğunu ifade etti. Gökoğlu,
"Bu şekilde küçük küçük havuzlar oluşturduk. O havuzcuklar su sirkülasyonu olmayınca gittikçe ısınıyor ve kirlilik oluşturuyor"
dedi. Ayrıca, otellerin önündeki bu yapılardan kaynaklı sıcaklık artışının, insanlarda alerji ve kaşıntıya neden olacak canlıların çoğalmasına da zemin hazırladığını ekledi.