İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 2024 iş cin*yeti raporunu açıkladı. İSİG Meclisi’nin verilerine göre en 1897 işçinin yaşamını yitirdiği iş cin*yetlerinin sayısı aylara göre dağılımda şu veriler gözlendi: “Ocak ayında en az 164 işçi, şubat ayında en az 152 işçi, mart ayında en az 125 işçi, nisan ayında en az 165 işçi, mayıs ayında en az 141 işçi, haziran ayında en az 139 işçi, temmuz ayında en az 149 işçi, ağustos ayında en az 192 işçi, eylül ayında en az 161 işçi, ekim ayında en az 168 işçi, kasım ayında en az 173 işçi, aralık ayında en az 168 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.”

SANAYİ SEKTÖRÜNDE EN AZ 500 CAN GİTTİ

2024 yılındaki iş cin*yetleri en fazla inşaat-yol (482), tarım-orman (326), taşımacılık (234) iş kollarında meydana geldi. 2024 yılında iş cin*yetlerinin sektörlere göre dağılımına bakıldığında ise sanayi sektöründe 656 işçinin, inşaat sektöründe 484 işçinin, hizmet sektöründe 431 işçinin, tarım sektöründe 326 işçinin hayatını kaybettiği gözlendi.

TRAFİK-SERVİS KAZASI 1. SIRADA YER ALDI

İş cin*yetlerinin nedenleri arasında en fazla trafik-servis kazası, ezilme, göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, beyin kanaması, zehirlenme-boğulma yer aldı. 106 kadın işçi ve 1791 erkek işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetlerinde 14 yaş ve altı 22 çocuk, 15-17 yaş arası 49 çocuk/genç can verdi. 65 yaş ve üstü 96 işçi yaşamını yitirdi.

ANTALYA’DA 66 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İl bazında değerlendirme yapıldığında ise Antalya’da 1 yılda 66 kişinin iş cin*yetine kurban gittiği tespit edildi. Diğer illerde yaşanan iş kazalarında yaşamını yitiren kişilere bakıldığında ise İstanbul’da 286, İzmir’de 76, Şanlıurfa’da 64, Gaziantep’te 60, Konya’da ise 58 kişinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçti.    

POZİTİF BİLİMLERLE UĞRAŞALIM

Raporu değerlendiren A Sınıfı İş Güvenliği ve İş Hukuku Uzmanı Ümit Sedat Bayram, iş sağlığı ve güvenliğini daha etkili hale getirmek için çeşitli yaklaşımların ve stratejilerin önerileceğini belirtti. İş cin*yetleri kavramı yerine daha proaktif ve önleyici çözümler üzerinde durmak gerektiğini kaydeden Bayram, daha pozitif bilimlerle uğraşmanın iş yerlerinde güvenliği ve etkinliği artırabileceğini altını çizdi.

İHLALLERE CİDDİ YAPTIRIM GETİRİLMELİ

İşçi ve işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konularında sürekli eğitilmesi, farkındalık yaratılması önemli olduğunu kaydeden Bayram, “Bu eğitimler, sadece yasal gerekliliklerle sınırlı kalmamalı, pratik uygulamalarla desteklenmelidir. Bunun yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin sıkılaştırılması ve ihlallerin ciddi yaptırımlarla cezalandırılması caydırıcı bir etki yaratabilir. Bu denetimlerin bağımsız ve tarafsız bir şekilde yapılması, güvenlik standartlarının korunmasını sağlar” dedi. 

Ümit Sedat Bayram (1)

İŞÇİ TEMSİLCİLERİ KARAR ALMA SÜREÇLERİNDE BULUNMALI

İş yerlerinde güvenlik kültürünün oluşturulması için işçilerin de sürece aktif olarak katılımın sağlanması gerektiğini kaydeden Bayram, “İşçi temsilcilerinin (kanunda çalışan temsilcisi olarak ifade edilmekte) iş sağlığı ve güvenliği kurullarında yer alması ve karar alma süreçlerine dahil edilmesi önemlidir. Ayrıca iş yerlerinde güvenlik önlemlerini artırmak için teknolojik çözümlerden faydalanılabilir. Örneğin, sensörler ve otomasyon sistemleriyle tehlikeli durumların erken tespiti ve önlenmesi sağlanabilir” diye konuştu. 

PSİKOSOSYAL RİSKLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR 

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin 2024 yılına ilişkin İş Cin*yeti Raporu’nu “Psikososyal Risklerin Yönetimi” başlığında da yorumlayan Bayram, “İş yerindeki stres, mobbing gibi psikososyal riskler de iş sağlığı ve güvenliğinin bir parçası olarak ele alınmalıdır. Bu tür risklerin önlenmesi için iş yerinde olumlu bir çalışma ortamı teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.

STRATEJİLER ETKİN HALE GETİRİLMELİ

Yasal düzenlemelerin güncellenmesine ilişkin görüş beyan eden Bayram, “İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının güncel ihtiyaçlara ve teknolojik gelişmelere uygun olarak düzenlenmesi gereklidir. Bu düzenlemeler, işçilerin güvenliğini en üst seviyede tutacak şekilde sürekli revize edilmelidir. Bu tür stratejiler, iş sağlığı ve güvenliğini daha etkin hale getirerek iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir” değerlendirmesinde bulundu. 
 

Muhabir: DUYGU TEKİN