Bu satışların önüne geçilmesi çağrısında bulunan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Gökmen, “Böyle bir şeyi kabul etmek ve izin vermek mümkün değil. Biz kendi ellerimizle insanları ölüme gönderiyoruz. Bir insan neden bunun ticaretini yapar ver izin verilir.” dedi. 

KEMER YERİNE TOKA!

Türkiye, her yıl yaşanan kazalarda yüzlerce kişiyi toprağa veriyor. Son yıllarda Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarında yaşanan can kayıplarının önemli bir kısmı emniyet kemeri takılmamasından kaynaklandı. Trafik ekiplerinin kaza yerinde yaptığı incelemeler, kemer kullanmadığı için hayatını kaybeden birçok sürücünün emniyet kemeri yerine “kemer tokası” kullandığını ortaya koydu. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre emniyet kemeri takmak istemeyen birçok kişi, araçtan gelen ikaz sesini engellemek amacıyla 'toka' olarak da adlandırılan bu aparatı kullanıyor. 

KAZALAR DERS OLMUYOR

Olası bir kazada hayat kurtaran emniyet kemerinin kullanılmaması, ölüme davetiye çıkarıyor. Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar Sandıklı İlçesi'nde kontrolden çıkarak takla atan otomobilden fırlayarak ölen 35 yaşındaki Ümmühani Ceyhun ve 27 yaşındaki Müslüm Kavucuk'un emniyet kemeri takmamak için kemer tokası kullandıkları anlaşıldı. Yaşanan bu acı kazaların ardından Antalya Körfez Gazetesi olarak sürücülerin bu aparata nasıl ulaştığını araştırdık.

KULLANIMI YASAK SATIŞI SERBEST

Türkiye’de birçok insanın ölümüne neden olan kullanılması yasak ama satışı serbest bırakılan aparatın internette alışveriş sitelerinde tanesi 50 TL’den başlanarak satıldığı görüldü. Bununla da kalmayarak birçok siparişte “hızlı teslimat” seçeneği sunuldu. Sürücülerin 50 TL karşılığında aldığı apart, birkaç gün içerisinde adrese teslim edildiği görüldü. 

YASAKLANSIN ÇAĞRISI

Daha çok şehir içi ulaşımında kullanılan bu aparatın araç içindeki uyarı seslerini engelleyerek sürücüye veya yolcuya sahte bir güven hissi verdiğine dikkat çeken Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Gökmen, “Çoğu sürücü, kısa mesafelerde ya da şehir içi trafiğinde kemer takmanın gereksiz olduğunu düşünerek bu aparatı tercih ediyor. Bu aparatın satışının bir an önce yasaklanması ve ürüne erişimin zorlaştırılması gerekir. Bu apart yalnızca Türkiye’de değil, birçok ülkede insan hayatını tehlikeye atıyor” dedi. 

İNTERNETTE SUDAN UCUZ

Aparatın kullanımın yasak ama satışının serbest olmasına dikkat çeken Abdullah Gökmen, “Böyle bir şeyi kabul etmek ve izin vermek mümkün değil. Biz kendi ellerimizle insanları ölüme gönderiyoruz. Bir insan neden bunun ticaretini yapar ver izin verilir? Kesinlikle izin verilmemesi gerekir. Şimdi bir de bakıyorsunuz ülkemizin en önemli internet alışveriş sitelerinde bu ürünlerden istemediğimiz var. 50 TL’den satışı çıkıyor. Suda ucuz. Göz göre sürücülerimizi bu tehlikenin içerisine girmesine izin vermeyelim” çağrısında bulundu. 

ÖLÜM RİSKİNİ 3 KAT ARTTIRIYOR

Diğer taraftan emniyet kemerinin doğru takılması, kaza anında ölüm ve ciddi yaralanma risklerini büyük ölçüde azaltıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre, emniyet kemeri takmayan sürücü ve yolcuların kaza anında ölüm riski yaklaşık üç kat arttığı kaydedildi. Sürücüler tarafından öne sürülen "Kısa yolculuklarda emniyet kemeri hiçbir işe yaramaz” bahanesine de cevap veren Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı, “Aslında emniyet kemeri kullanmamızı en çok gerektiren bu süre ve bu mesafedir. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80'i evinize 30-35 kilometre uzaklıkta ve 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşmektedir. Ayrıca trafik kazası ölümlerinin yüzde 35'i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergahlar üzerinde meydana gelmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nce Ankara'da trafik yoğunluğunun fazla olduğu 27 kavşakta gözlem yoluyla yapılan bir araştırmada, 40 bin 587 özel araç sürücüsünden 8 bin 557'sinin emniyet kemeri kullandığı tespit edildi” açıklamasına yer verdi.  

EMNİYET KEMERİ HAYATA BAĞLAR

Emniyet kemerini can kayıplarının önüne geçmek için önemli bir kural olarak niteleyen Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı, “Üç noktalı emniyet kemerleri, otomobilde seyahat edenlerin ağır yaralanma risklerini yüzde 45 kamyonetlerde de yüzde 60 oranında azalmakta. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24,8'i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran yüzde 6,3'tür. İleri düzey araştırmalarda arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3'nün ve ön koltukta ölümlerin ise yüzde 6'sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini yüzde 50 oranında azaltmakta. Emniyet kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en çok kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma nedeni fırlatılmadır. Genel bir ifade ile belirtecek olursak emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre yüzde 40 daha azdır” ifadelerine yer verdi. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN