Son dönemde giderek yaygınlaşan ve binlerce tüketiciyi mağdur eden “kopya site dolandırıcılığı” dikkat çekmeye devam ediyor. Bu dolandırıcılık yöntemiyle internet dolandırıcıları, popüler tatil sitelerinin ve otel rezervasyon platformlarının birebir kopyalarını yaparak insanları kandırıyor. Bu kopya siteler, orijinal sitelere görsel olarak neredeyse birebir benzerlik gösterdiği için tüketiciler fark etmeden dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Tüketicilerin sahte siteler ile orijinal siteler arasındaki farkı anlaması zorlaştığından, dolandırıcılar büyük kazanç etti. 

OTELİ KOPYALADILAR

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre kopya sitenin mağduru olduğunu ifade eden Sevim A., “Bir otelin internet sayfasından oteli aradık ve rezervasyon yaptırdık. 40 bin 600 TL ödedik. Daha sonra aynı gün iptal ettirdik ve bize üç gün içinde para iadesi yapılacağı söylendi. Ancak sonrasında öğrendik ki otelin internet sayfası kopyalanmış ve kopyalayan kişiler kendi telefon numaralarını yazmışlar. Bu nedenle biz de inandık. Durumu otel yönetimine bildirdik. Ve diyorlar ki bizim gibi daha dolandırılanlar varmış, bir de bunu söylüyorlar. Gerekli her yere suç duyurusunda bulundum ve bulunmaya devam edeceğim” dedi. 

BİREBİR TAKLİT

Kopya web sitesi dolandırıcılığının artmasının ardından Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz önemli uyarılarda bulundu. Gündüz, özellikle tatil sezonunun yoğun olduğu dönemlerde tüketicilerin bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Gündüz, “Her şeyin kopyası üretilebildiği gibi otel ve acentelerin resmi web siteleri de kopyalanabiliyor, hatta birebir taklit edilebiliyor. Tüketicilerin yalnızca güvendikleri ve bildikleri sitelerden rezervasyon yapması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Bu tür dolandırıcılıklardan korunmanın en etkili yollarından birinin sitelerin URL adreslerine dikkat etmek olduğunu belirten Gündüz, sahte sitelerin URL’lerinin genellikle orijinal sitelerden küçük farklarla ayrıldığını söyledi.

TÜRSAB KODUNA DİKKAT

Gündüz, "Öncelikle web sitesinin, otelin ya da acentenin orijinal internet sitesi olup olmadığını dikkatle sorgulamak gerekir. Güvenilir sitelerin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nden (TÜRSAB) aldıkları bir kod var. Kural gereği bu kodu her acente kendi web sitesinde belirtmek zorunda. Tatil satın alacak kişiler, bağlantıda oldukları internet sitesinde öncelikle bu kodun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Otellerin çağrı merkezleri de kopyalanabilir. O nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli konu, otellerin ve acentelerin resmi internet sitelerinde yer alan TÜRSAB kodu. Bu kodu da TÜRSAB’ın sitesinden ulaşılabilecek doğrulama kodu ve web sitesi linkiyle birlikte TÜRSAB’ın doğrulama sistemine girerek onaylatabilirler” sözlerine yer verdi. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN