İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yergök, toplantıda 6 Şubat depreminin ve deprem gerçeğinin unutulmaması, bunun yanı sıra da Antalya gündemindeki ulaşım problemi hakkında açıklamalar yaptı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Deprem Master Planıyla ilgili 1 yıldır somut bir çalışma yapılmamasını da eleştiren Yergök, “Bu plan daha fazla bekletilmemeli. Çalışma her ne şekilde yapılıyorsa, paydaşlarıyla, iş programı ve takvimiyle birlikte kamuoyuyla paylaşılmalıdır” dedi.
“YAPI ENVANTERİ ÇALIŞMASI DAHA FAZLA BEKLETİLMEMELİ”
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yergök, 6 Şubat depreminden sonra gerekli derslerin çıkarılamadığını söyleyerek, “6 Şubat tarihinde yaşamış olduğumuz yıkıcı depremlerden sonra maalesef yine gerekli dersleri çıkaramadık. Yeni yapılacak yapılarla ilgili bakanlığımız ve tüm belediyelerimiz bazı tedbirler alsa da bizim için asıl risk teşkil eden denetimsiz yapılarla ilgili Antalya’mızda maalesef bir çalışma yapılmamıştır. Büyükşehir Belediyemizin ‘Deprem Master Çalışması Yapıyoruz’ duyurusunun üzerinden bir yıldan fazla süre geçmiş olup henüz sahaya yansıyan somut bir çalışma yoktur. Bugün kentsel dönüşüm, ulaşım, kimlikli bir kent oluşumu gibi birçok çalışmanın altlığını oluşturacak yapı envanteri çalışması daha fazla bekletilmemelidir. Çalışma her ne şekilde yapılıyorsa, paydaşlarıyla, iş programı ve takvimiyle birlikte kamuoyuyla paylaşılmalıdır” dedi.
“ANTALYA DEPREM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA”
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Antalya’nın deprem bölgesi olmadığı, haritalarda sarı renkli yani az riskli olarak gösterildiği ancak Konya’da da bu şekilde göstermesine rağmen, 5 büyüklüğünde ciddi bir depremin yaşanması Antalya’nın aslında risk altında olduğunu gösteriyor. ATSO’da İnşaat Mühendisleri Odası’nın da paydaşı olduğu bir deprem paneli düzenledik. Bu panele ODTÜ Bölüm Başkanı Erdem Canbay ve Naci Görür katıldı. Çok ciddi duyurular yapılmasına rağmen toplantıya yerel yöneticilerden başkan düzeyinde hiçbir katılımcı gelmedi. O günkü programlarına bakılınca depremden daha önemli ne programları olduğu ise bizim için merak konusu” açıklamasında bulundu.
“YEREL YÖNETİMLER KENT İÇİ ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZEMEDİ”
Yergök Antalya’nın ulaşım sorununa da ayrıca değindi: “ Türkiye’de geçtiğimiz 50 yılda özellikle büyük kentlerde kentsel trafik ve ulaşım sistemlerini planlamak üzere pek çok ulaşım çalışması ve planı yürütülmüştür. 2023 yılı Antalya’sında tamamlanmış bir ulaşım planı bulunmamakta, sürekli günü kurtarmaya yönelik yap-boz mantığıyla trafik ve ulaşım sistemleri planlanmaktadır Antalya’da, yerel yönetimler bugüne kadar kent içi ulaşım sorununu çözememişlerdir. Şehrimizin nüfusu 2007 yılında bir milyon yedi yüz bin civarındayken bugün resmi nüfusun iki milyon yedi yüz binler civarında olduğunu biliyoruz. Gayri resmi nüfus bunun çok daha üzerindedir. Antalya nüfus artış hızı %2.60’la Muğla’dan sonra en çok artan ildir. İstatistikî çalışmalar ortadayken, bugün yaşamış olduğumuz ulaşım sorunu palyatif yani geçici çözümlerin, seçim kazandıracak ancak uzun vadede ulaşımı daha da içinden çıkılamayacak hale getiren projelerin ürünüdür.”
ULAŞIM SORUNUN ÇÖZÜMÜ RAYLI SİSTEM
Aslında önce yapılması gereken raylı sistem güzergahı olan Sarısu/Havaalanı hattı henüz ihale edilememiştir. Öte taraftan bu nüfus artış hızıyla birlikte uzun bir zaman geçmeden metropol olacak bu kentte metro hiçbir şekilde gündeme gelmemektedir. Açıklanan 4.Etap raylı sistem projesinde, raylı sistemin; Antalyaspor kavşağı ile Zeytin Köy Kavşağı arası 5.5 km bölümün yerin 30 m altından yapılacağı gösterilmektedir. Bunun sebebi geçmişte meslek odamızın da belirttiği, battı çıktı yapılması halinde ileride yapılacak raylı sistemin önünün tıkanmasıdır. Geçmişte yapmış olduğumuz uyarılar dikkate alınmış olsa idi bugün çok büyük maliyeti olan 30 m’lik kazı yapmak zorunda kalınmayacaktı. Antalya siyasi çekişmelere kurban edilemeyecek, doğal güzellikleriyle, ağırladığı turist sayısıyla ülkemizin dünyaya açılan penceresidir. Karayollarının uhdesinde olan batı çevre yolu ve kuzey çevre yolunun bir an önce tamamlanması kent içi trafiği rahatlatacaktır” ifadelerini kullandı.
KISA VE ORTA VADELİ ÇÖZÜM YOLLARI
Ulaşım sorununun çözümlerinin nasıl olabileceği hakkında açıklamada bulunan Yergök, “Bulvar ve cadde üzerinde katlı kavşak ve yer altı yol düzenlemeleri; akıllı kavşak ve sinyalizasyon sistemleri; yeşil dalga sistemi; ana güzergahlarda zaman ayarlı (kırmızı) otobüs ring seferleri, ihtiyaca göre metrobüs seferleri, otopark düzenlemeleri; metro planlaması kısa ve orta vadeli çözüm yolları olabilir” diye konuştu. Yergök, İnşaat Mühendisleri Odası’nın kendi uzmanlık alanlarındaki mesleki bilgi ve tecrübe birikimiyle, kent sorunlarının tespit ve doğru çözümlerinde kent yöneticilerine her zaman destek verdiğini, yanlış uygulama ve çözümlerde de aklın ve bilimin ışığında toplum yararına doğrulardan yana çaba sarf ettiğini de belirtti.