Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, Tekirdağ’da şantiyede bir inşaat mühendisine yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin basın açıklaması yayınladı. Şantiye sahalarında görevini yerine getirmeye çalışan inşaat mühendislerine yönelik saldırı eylemlerine bir yenisinin daha eklendiğini belirten açıklamada şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten mühendislerin kamu görevlisi niteliğinde sayılması gerektiğine ve can güvenliklerinin sağlanmasının bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olması gerektiğine vurgu yapıldı.

İNŞAAT MÜHENDİSİNE ÇİRKİN SALDIRI

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde yapı denetimi faaliyetinde bulunan bir inşaat mühendisi sahada bulduğu eksiklikler nedeniyle inşaatta çalışan demircilerin saldırısına uğradı. Olayda yaralanan inşaat mühendisinin başına, kaldırıldığı hastanede 7 dikiş atıldı. Olay kamuoyunda geniş yankı bulurken, Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan inşaat mühendisi, meslektaşlarına yönelik saldırıyı kınadı.  

“SALDIRILAR TIRMANIŞA GEÇTİ”

Konuya gerekli duyarlılığı göstererek basın açıklaması yayınlayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, yapılan saldırıyı kınadı. Yaşanan olayın ilk olmadığını ancak son da olmayacağını belirten açıklamada özellikle son yıllarda şantiye sahasında görevini eksiksiz bir biçimde yerine getirmeye çalışan inşaat mühendislerine yönelik saldırı olaylarının tırmanışa geçtiğine değinildi.

“BAĞIMSIZ DENETİM YAPILMALI”

Ülke topraklarımızın büyük ölçüde deprem tehlikesi altında bulunduğunu belirten İMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, sağlıklı ve güvenli yapıların üretilmesi, vatandaşların can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. 6 Şubat 2023 depremlerinin, yapı üretimi ve denetimi süreçlerindeki sorunları bir kez daha açığa çıkardığını hatırlatan İMO Antalya Şubesi, “Yurttaşlarımızın güvenliği için etkin bir yapı denetim sisteminin kurulmasının, yapı üretim sürecinin her evresinin bağımsız bir şekilde denetlenmesinin zorunluluğu tüm çevrelerce daha iyi anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.

“ŞİDDET SON BULMALIDIR”

İnşaat mühendislerinin bu bilinçle görevlerini layıkıyla yerine getirmek üzere sahada görevlerini yapmaya çalışırken şantiyelerde sözlü ve fiziki şiddet olaylarında ciddi bir artış söz konusu olduğunun altını çizen hatırlatan İMO Antalya Şubesi, konuya bu kez çözüm önerileri ile yaklaşım gösterdi. Oda, yaşanan şiddet olayına karşın şu uygulamaları salık verdi: “Şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten meslektaşlarımız kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı, can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır.”

İMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, daha önceki olaylarda olduğu gibi bu şiddet olayında da meslektaşlarının yanında olacağını ve adli süreci sonuna kadar takip edeceğini sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde çalışan ve şantiye kontrollerini bitirip eksikleri ustaya söyleyen mühendisin, arabaya binerken arkadan pilye demiriyle kafasına vurulduğu, ayrıca arabada kalas ve demirle darp edilmeye devam ettiği ortaya çıktı.

Saldırıya uğrayan mühendis, olayı şöyle anlatmıştı:

“Kalıpçıların araya girip ayırmasıyla birlikte kendimi olay alanından dışarı atabildim. Çevrede insanlar toplanmıştı onların yanına sığınıp polisi ve ambulansı aramalarını söyledim. Çevre sakinlerinden biri beni aracıyla hastaneye götürdü ve başıma 7 tane dikiş atıldı. Şikâyetçi oldum ve adli süreç şu anda devam etmekte.

Biz insanlar depremde hayatını kaybetmesin diye uğraş verirken karşılaştığımız saldırılar bir değil iki değil. Bu süreç sonunda adli olarak emsal bir karar alınmasını ve bu işlerin artık başka meslektaşlarımın başına gelmemesini istiyorum.”

Muhabir: DUYGU TEKİN