Kepez Belediyesi tarafından ranta teslim edilmeyen Dokumapark Fabrika alanı artık tamamen vatandaşların hizmetinde olacak. Yaklaşık 10 yıldır bölgenin Antalya halkına hizmet vermesi için mücadele veren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, hayata geçirdiği son projeyle fabrika alanını tamamen Antalyalılar için nefes alınacak ve tarihe tanıklık edilecek bir açık hava müzesi haline getirdi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından 5 Ocak 1956'da temeli atılan, üretimi 2003’te durdurulan eski Dokuma İplik Fabrikası alanını 2004’te Kepez Belediyesine devretmişti. 

HER ŞEY TÜTÜNCÜ SÖZÜYLE BAŞLADI

Kepez Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, şehrin göbeğinde atıl durumda kalan ve değeri milyarlarca lira eden Dokumapark alanını vatandaşların hizmetine sunma sözü vermiş, bu bağlamda da 2014’de ilk adımı atmıştı. 

SÖZLER ETAP ETAP GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

Tütüncü, Dokumapark’ın şehre kazandırılması, rant odaklarının eline düşmemesi noktasında adım adım ilerledi. Değeri milyarlarla ifade edilen Dokumapark’ın 49 yıllığına özel bir şirkete tahsis edilmesi yönündeki karara edilen itirazın kabul görmesiyle Kepez Belediyesi bölgedeki çalışmalara hızlı bir giriş yaptı. Kütüphaneler, yeşil alanlar, müzeler diye ilerleyen etap etap çalışmalar sonucunda sözler gerçeğe dönüşürken, bölge kentin kalbindeki yaşam, sanat ve kültür merkezi haline dönüştü. 

Kırmızı Periler Diyarı nerede? Keşfedilmemiş güzellik... Kırmızı Periler Diyarı nerede? Keşfedilmemiş güzellik...

ENDÜSTRİYEL MİRAS 

Aradan geçen yıllar sonunda Dokumapark artık tamamen vatandaşa hizmet verecek bir duruma geldi. Antalya tarihine tanıklık eden alanın kapılarını 9 yıl önce vatandaşlara açtıklarını hatırlatan Hakan Tütüncü yaşananları ve gelinen noktayı, “Bu güzel mekânda birbirinden özel projelerimizle, fabrika yerleşkesini bir endüstriyel miras olarak tanımladık.  Fabrikanın her bir santimetresini şehre özel bir eser olarak kazandırdık. Türkiye’de ve dünyada örneği olmayan bir yaklaşımı Antalya’da, Dokuma fabrikası yerleşkesinde hayata geçirdik” diyerek özetledi. 

MENDERES, BAYAR VE ONAT İSİMLERİ DOKUMA’DA YAŞAYACAK

Tarihi birçok olaya tanıklık eden Dokumapark Fabrikası onlarca siyasetçiye de ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin en büyük açık hava müzeleri arasında gösterilen alan şimdilerdeyse DR. Burhanettin Onat’ın, merhum Başbakan Adnan Menderes’in ve merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın anılarını her santimetrekaresinde yaşatmaya devam edecek. 

‘74 OTEL’ VİZYON PROJE 

74 Otel ise artık bir vizyon proje durumunda. Kepez defterini kapatan Antalya Büyükşehir için kolları sıvayan Tütüncü bakın bu konuyu nasıl özetliyor:

“74 Oteline dönüştürdüğümüz misafirhane 1970’lerde yapıldı, Eskiden bekar işçilerin konakladığı bu bina, 1974’te misafirhaneye dönüştürüldü.  Bu binanın mimarisinde California, Los Angeles esintisi vardı. O zaman dedik ki, bu misafirhaneyi çok özel bir şehir oteline, zamanı 1974’te sabitlediğimiz bir otel haline getirelim. Misafirhanenin; kapısından içeriye girenlerin adeta bir zaman yolculuğundan geçtiği, nostaljik unsurlarla dekorasyonu yapılmış bir otelde yemek yediği ve konakladığı bir müze otel olmasını istedik.” 

GEÇMİŞE YOLCULUK ETTİRECEK

74 Otel’de, 1970’lerin ortalarında çekilmiş Yeşilçam filmlerinin tam da içerisinde kendinizi hissedeceksiniz.  1974 yapımı ‘Bak Yeşil Yeşil’ filminin çekildiği otelin iç kısım tasarımının aynısını 74 Otel’de yapıldı. 74 Otel’inin her odasında Türkiye’nin 1970’li yıllarından sizi mutlu edecek, hatıralarınızla buluşturacak bir kesiti var. 74 Otel’de haftanın birkaç günü 70’li yılların canlı müzikleri yapılacak. 

DOKUMAPARK’TAKİ DÖNÜŞÜM 

Fabrikası binası Antalya Bilim Merkezi ile Anadolu Şehitler Müzesi’ne, idari bina Bir Zamanlar Antalya Müzesi’ne, trafo binası Cemil Meriç Kütüphanesi’ne, işçi yemekhanesi Dokuma Sanat Galerisi’ne, memur yemekhanesi Dokuma Çalışanları Emekliler Lokali’ne, kreş Anadolu Oyuncak Müzesi’ne, müdür lojmanı Yeşilçam Anı Evine,  fabrika ambarları Antalya Otomobil Müzesi’ne ve misafirhane 74 Otel’ine dönüştürüldü.

Muhabir: VELİ AKOĞLU