Geçtiğimiz günlerde Antalya’da 15 yaşındaki çocuk kediye uyguladığı şiddetle ülkenin gündemine oturdu. Kuaförde çalışan genç çırak bu olayın ardından işinden kovuldu ve görüntülerin ortaya çıkmasıyla da gözaltına alındı. Peki, hayvanlar bu tarz şiddete maruz kaldıklarında bu travmayı atlatabiliyor mu?
HAYVANLARDA KALICI TRAVMA ETKİSİ
Hayvanların travmatik durumlardan zor çıktıklarını belirten Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu ,
“İnsanların şunu anlaması lazım, hayvanlar bir makine veya buzdolabı değil. Onların da duyguları var onlar da acı çekiyor. Hayvanları sanki bir canlı değilmiş gibi görüyor insanların bir kısmı. Tabiki onlarda da çok derin izler kalıyor. Saldırgan olarak nitelendirilen çoğu hayvan şiddete maruz kalan hayvanlar oluyor. Bu travmalar onlardan kolay kolay silinmiyor.” dedi.
ŞİDDET EĞİLİMLİ 15 YAŞINDA BİR ÇOCUK!
Karabayoğlu, 15 yaşındaki çocuğun bu tarz bir şiddete başvurmasını ise şöyle açıkladı:
“O çocuk mutlaka normal bir aile ortamında, aile sevgisinde büyümeyen bir çocuk ki bu tür bir eğilimi var. Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak gerekiyor, sevginin yanında aile tutumunun da çocuğu engelleyici olmaması gerekiyor.”
ÇOCUKLAR ŞİDDETİ NASIL ÖĞRENİR?
Yapılan araştırmalara göre çocuk şiddeti modellemeyle öğreniyor. Çocuğa şiddeti öğreten en birincil örnekler canlı modellerdir. Televizyon ve çizgi filmler ikinci plandadır. Yetişkinler hayvana şiddeti normalleştirmezlerse çocuk bunu örnek almaz. Çocuklarda anti sosyal kişiliğin gelişmemesi için küçük yaşta empati duygusunun öğretilmesi gerekiyor. Eğer empati yoksunluğu varsa, bunun ilk belirtilerinden biri, doğaya eziyettir. Eğer çocukta hayvanlara karşı şiddet eğilimi varsa, büyüdüğünde çevresindekilere de aynı şekilde şiddet uygulayacaktır. Anne ve baba çocuğuna şefkat duygusu ve empati kavramını öğretmelidir. Bu sayede de çocukların hayvanlara karşı uygulayacağı şiddet oranında azalmaya gidilecektir.