Dünyada insanlar dışında yaşama hakkında sahip olan birçok canlı bulunuyor. Bunların bir örneği de hayvanlar. Hayvanlar yüzlerce hatta binlerce kez şiddete ve haksızlığa uğruyor. Düşünme yetisi olmayan, konuşamayan bu canlıların hakkını savunmak ise insanlara düşüyor. İnsanlar da toplu bir şekilde daha geniş kitlelere ulaşmak için her yıl 4 Ekimi ‘ Dünya Hayvanları Koruma Günü’ olarak kutluyor.
BİR GÜN DEĞİL HER GÜN KORUMALI!
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü hakkında konuşan ve hayvan haklarının bir gün değil her gün korunması gerektiğine dikkat çeken Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu,
“Farkındalık yaratmak için belirlenmiş bir gün bugünün özelliği. Sadece bugün koruyalım diğer günler korumayalım diye bir şey de yok. Hayvan severler her zaman ellerinden geldiğince hayvanları korumak adına ellerinden geleni yapıyor. Önemli olan duyarsız kesime bu farkındalığı yaratmak ve birlikte yaşadığımız hayvanların da hakları olduğunu belirtmek adına belirlenmiş bir gün. Bu tür farkındalık yaratan günler en azında bir reklam oluyor. Herkesin aynı anda bu faaliyeti duyurduğu ve böylece daha fazla ses getirdiği bir etkinlik oluyor. O yüzden faydalı buluyoruz” diye konuştu.
BÜYÜK KAMPANYALARA İHTİYAÇ VAR
Hayvanlar her yıl binlerce kez hem fiziksel hem cinsel şiddete maruz kalıyor. Böyle günlerin daha fazla farkındalık oluşturduğunu dile getiren Karabayoğlu,
“Ne kadar istemesek de hayvanlar şiddete maruz kalıyorlar. Günümüzde neyin ne olacağını bilmek imkansız. Hayvanların da yaşamı bu konuda çok zor. Seven ve onları koruyan insanlar kadar sevmeyen ve onlara eziyet eden insanlar da var. Zaten bu yüzden uğraşıyoruz. Böyle günlerin amacı da o. Hayvan haklarının daha iyi bir hale getirilmesi, yasalarla bunların korunması, güvence altına alınması… Sadece yasa yapmak yeterli değil. Bunların takiplerinin düzgün yapılması, gerekiyorsa cezaların, caydırıcı cezaların verilmesi. Bu konuların düzelmesi için çok daha ülke çapında yapılacak büyük kampanyalara ihtiyaç var. Kısırlaştırma kampanyaları mesela. Büyük çaplı kısırlaştırma kampanyaları üremelerinin en azından kontrol altına alınması için. Çünkü üremelerini ve sayılarını kontrol altına alırsak en azından daha büyük faydamız dokunabilir” dedi.