Antalya
Yayın Tarihi : 28.04.202315:49
Güncelleme Tarihi : 28.04.202315:51
A
GÜNDEM
Mülteci sayısı hızla artıyor
Mülteci sayısı hızla artıyor

Dünya Bankası'nın yayımladığı Dünya Kalkınma Raporu'nda mülteci sayısının son 10 yılda neredeyse 3 katına çıktığı bildirdi.

Dünya Kalkınma Bankası ‘’2023Göçmenler, Mülteciler ve Toplumlar" raporunu yayımladı. Raporda İklim değişikliğinin göçü daha fazla körükleme riski taşıdığı belirtilen raporda, şimdiye kadar iklim odaklı hareketlerin çoğunun ülkeler içinde gerçekleştiği ancak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'nın (3,5 milyar insan) iklim etkilerine yüksek oranda maruz kalan yerlerde yaşadığı kaydedildi.

KÜRESEL REKABET ARTTI

Küresel doğum oranı düşüyor: Dünya, yaşlanan nüfus için çareler aramalı. Dünya Bankasının ’2023 Göçmenler, Mülteciler ve Toplumlar raporu’ uyarıyor. Dünya Bankası'nın yayımladığı Dünya Kalkınma Raporu'nda yer alan detaylar uyarıcı nitelikte. Raporda Türkiye'nin nüfusunun artık büyümediği ve göç demografisinin karmaşık bir hal aldığı, nüfusun dünya genelinde benzeri görülmemiş bir hızda yaşlandığını, zengin ve orta gelirli ülkelerde nüfus yaşlandıkça çalışanlar için rekabetin arttığını vurgulandı. Raporda, dünyanın dört bir yanında nüfusun benzeri görülmemiş bir hızda yaşlandığı ve bunun birçok ülkeyi uzun vadeli büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için göçe giderek daha fazla bağımlı hale getirdiği de kaydedildi. Bu eğilimin göçün ekonomiler ve insanlar için daha iyi hale getirilmesi için eşsiz bir fırsat olduğu belirtilen raporda, daha iyi göç politikalarının tüm ülkelerde refahın artırılmasına yardımcı olabileceği, zengin ülkeler ve artan sayıda orta gelirli ülkenin azalan nüfusla karşı karşıya olduğu, bunun çalışanlar için küresel rekabeti yoğunlaştırdığı hatırlatıldı.

10 YILDA KAT ARTTI

Çoğu düşük gelirli ülkenin ise hızlı nüfus artışı yaşamasının beklendiğine işaret edilen raporda, bu durumun söz konusu ülkeleri genç insanlar için daha fazla istihdam yaratma baskısı altına soktuğu ifade edildi.25 Nisan’da yayımlanan Dünya Kalkınma Raporu'nda, dünya genelinde 184 milyon insanın vatandaşlık sahibi olmadıkları ülkelerde yaşadıkları ve bu kişilerin %43'ünün düşük ya da orta gelirli ülkelerde olduğu belirtildi. Raporda, bu 184 milyon kişi içinde 37 milyonunun sığınmacı olduğu ve bu sayının son 10 yıl içinde üç katına çıktığı ifade edildi.

Raporda, İspanya gibi bazı ülkelerin çalışma çağındaki nüfusunun hızla azalması sorunuyla karşı karşıya olduğu belirtilirken, İspanya'da çalışma çağındaki nüfusun 2100'e kadar üçte birin üzerinde azalacağı ve şu anda nüfusun %20'sini oluşturan 65 yaş üstü kişilerin sayısının ise %40'a yükseleceği öngörülüyor.

Raporda ayrıca, Meksika, Tayland, Tunus ve Türkiye gibi ülkelerin nüfuslarının artık büyümediği için yakın zamanda daha fazla yabancı işçiye ihtiyaç duyabilecekleri belirtilirken, göç demografisinin eskiye göre daha karmaşık bir hal aldığı ve her gelir grubundan göç veren ve göç alan ülkeler olduğu bilgisi yer aldı. 

HABER: YEŞİM ERTAN

 

Paylaş
ETİKETLER:
Yok
YAZAR: