
Muratpaşa’da 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Saçlı Kuyu, kente kazandırılıyor. Kızılsaray, Elmalı ve Kışla Mahallesi muhtarları kültürel mirasa sahip çıkan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a teşekkür etti.
Geniş bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olan, medeniyetler beşiği Antalya’da eskilerin hafızalarından silinmeyen Saçlı Kuyu, Muratpaşa Belediyesi tarafından yeniden canlanıyor. Günümüzde Milli Egemenlik caddesiolarak bilinen bölgenin eski adı Saçlı Kuyu Mevkii olarak telaffuz edilirdi. Saçlı Kuyu ismi ise mahallenin ortasında üzeri saçla kapatılan su kuyusundan gelirdi. 1800’lü yıllarda Mora’daki zulümden kaçıp bölgeye yerleşen 600 Türk Ailesi buraya yerleşerek Moralılar Mahallesi'ni kurdu. Kızılsaray, Elmalı ve Kışla mahalleleri sınırlarındaki Saçlı Kuyu ismi sadece bir apartman ismi olarak kaldı.
UYSAL, MUHTARLARI KIRMADI
Tarihi mirasa sahip çıkılması adına harekete geçen Kızılsaray Mahalle Muhtarı Recep Şengün, Elmalı Mahalle Muhtarı Mehmet Koru ve Kışla Mahalle Muhtarı Fahrettin Ceylan unutulan tarihin yeniden canlandırılması için bir adım attı ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a Saçlı Kuyu’nun temsili olarak bölgeye inşaa edilmesini talep etti. Muhtarların bu isteği ise tarihe ve kültürel mirasa sahip çıkan bir isim olan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal tarafından kabul gördü. Saçlı Kuyu, Milli Egemenlik caddesi üzerinde inşaa edildi. Etrafı demir korkulukla çevrilen alanda düzenlemenin kısa süre içinde tamamlanması ve resmi açılışın gerçekleştirilmesi bekleniyor.
HAFIZAMIZDA HER ZAMAN YERİ VAR
Antalya’nın eskilerinden olan uzun dönemdir muhtarlık yapan Kızılsaray Mahalle Muhtarı Recep Şengün, atalarımızdan kalan mirasa sahip çıkmamızın önemine vurgu yaptı. Şengün, “Mazimizin en bilindik eserlerinden olan Saçlı Kuyu’nun yeniden semtimize kazandırılması bizim için farklı bir anlam taşıyordu. Saçlı Kuyu, Milli Egemenlik caddesine dönüştü. Bakkal Ahmet amcanın evi vardı. Evlerin kiremitlerinden yağmur suyuları kuyulara akardı. Evlerin bahçesinde kuyular vardı. Mahalledeki herkesin kullanımına açık su kuyuları vardı. Çifte Kuyu ve Saçlı Kuyu vardı. Hep hafızamda yeri vardır. Bunlar bizim tarihimiz ve yaşatmamız gerekiyor. Muratpaşa Belediye Başkanımız Sayın Ümit Uysal sağolsun Çifte kuyular Yaşlı Evi’ni kazandırdı. 2 kuyu yaptırdı. Saçlı Kuyu’nun da yeniden gün yüzüne çıkarılması içinKızılsaray, Kışla ve Elmalı Mahalle Muhtarları olarak başkanımızdan ricacı olduk. Pandemi nedeniyle inşaatı ertelendi. Geçtiğimiz günlerde Saçlı Kuyu’nun inşaatı başladı. Kısa süre sonra açılışı gerçekleşir diye tahmin ediyoruz. Muratpaşa Belediye Başkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Saçlı Kuyu bu bölgede sadece bir apartman adı olarak kalmayacak. Kültürel mirasımız olarak Milli Egemenlik Caddesi’nde bir sembol olarak kalacak” dedi.
Mora’dan Saçlı
Kuyu’ya Göç
1821'de Mora'da, Mani Yarımadası'nın kuzeyinde 15 bin Müslüman köylü katledilmiş, 40 bin kişi hâlâ Osmanlıların elinde olan kent ve kalelere kaçmıştı. Yunanların Osmanlılara karşı 1822-23'deki isyanından sonra Mora'da eziyet gören 600 Türk aile Antalya'ya gelerek SaçlıkuyuMevkisi'nde Moralılar Mahallesi'ni kurdu. Türk uyruklu ve sarışın, kumral yakışıklı insanlar olan Moralılar, 1822-1823 yılları arasında Antalya'ya göçünce, Antalya'nın insan mozaiği daha da çeşitlenmiştir. Murat Şentürk