Antalya
Yayın Tarihi : 10.03.202302:16
Güncelleme Tarihi : 09.03.202319:18
A
GÜNDEM , ÇEVRE
TARİH VE DOĞAYI YOK ETMEYELİM
TARİH VE DOĞAYI YOK ETMEYELİM

Birinci derece sit alanı olan Phaselis Antik Kenti’nin bitişiğindeki 2 koya yapılan plaj ve günübirlik tesislerin yol açtığı tahribata tepkiler sürüyor. Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Güray Doğan, “Bugün Phaselis, o betona ve demire boğulmak istenmektedir.” dedi.

 

Phaselis Antik Kenti sit alanı içinde yer alan Alacasu (Cennet) Koyu ile Bostanlı Köyü’nde, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı  tarafından inşa edilen plaj ve günübirlik tesislere tepkiler sürüyor. Antalya Kent Konseyi Semanur Kurt, Çevre Çalışma Grubu Başkanı Güray Doğan ve üyeleri ile birlikte Phaselis’te basın açıklaması yaptı. Açıklamada, bu alana yapılacak projenin tarihi doku ile birlikte doğal zenginliği de yok edeceğine dikkat çekildi ve  Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na “Kararınızı gözden geçirin” çağrısı yapıldı.

TARİH, ZENGİN FLORA VE FAUNA…

Antalya’yı Antalya yapan, onun korunmasına, gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı en önemli unsur sizlerdeki çevre duyarlılığı olduğunu kaydeden Güray Doğan, “Bugün size Antalya’nın Kemer ilçesinden, Phaselis’ten sesleniyoruz. Phaselis ile ilgili bilmeyenlere öğretmek, bilenlere hatırlatmak isteyeceğimiz birkaç husus bulunmaktadır. Antik çağlarda Likya bölgesinde yer alan Phaselis, Akdeniz kıyısında kurulmuş önemli bir liman kentidir. Phaselis’in tarihi M.Ö. 7’nci yüzyıla kadar uzanır ve kentin önemi özellikle M.Ö. 4’üncü yüzyılda artmıştır. Pers İmparatorluğu döneminde Phaselis, Likya Birliği’nin bir üyesi olmuş ve önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Daha sonra Roma İmparatorluğu döneminde de stratejik önemi nedeniyle askeri bir üs olarak kullanılmıştır.Phaselis Antik Kenti, üç limanı, su kemeri, tiyatrosu, agora (pazar yeri) gibi yapıları ve antik dönemden kalma mezarları ile ilgi çeken önemli bir arkeolojik sit alanıdır. Phaselis Antik Kenti, sadece tarihi bir miras değil, aynı zamanda muhteşem bir doğa harikasıdır. Phaselis, Milli Parklar statüsüne sahip olan bir bölgede yer almaktadır ve zengin flora ve faunasıyla da tanınmaktadır” dedi.

‘BETONA VE DEMİRE BOĞULMAK İSTENİYOR’

1. Derece Sit Alanı olan Phaselis Antik Kenti’nin aynı zamanda Türkiye’nin önemli turistikyerlerinden biri olduğunu, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edildiğini de hatırlatan Güray Doğan, şöyle konuştu: “Bugün Phaselis, onu korumakla mükellef olan Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla maalesef betona ve demire boğulmak istenmektedir. Betonlaşma ve talan, bu doğal alanın güzelliğini ve zenginliğini yok edecektir. Bu proje, sadece tarihi dokuyu değil, aynı zamanda doğal zenginliğimizi de yok edecek. Kültürel ve doğal değerlerimiz beton dökerek demir döşeyerek korunamaz. Bu nedenle, bu projeyi şiddetle eleştiriyor ve reddediyoruz. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nu kararını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Tarihi dokuyu ve doğal alanı korumak hepimizin sorumluluğudur. Bu proje ne tarihi dokuyu ne de doğal alanı koruyacak, aksine yok edecektir. Zaman, Phaselis Antik Kenti'ni korumak için el birliğiyle hareket etme zamanıdır. Zaman Phaselis zamanıdır.” HABER MERKEZİ

Paylaş
ETİKETLER:
Yok
YAZAR: