
Kültür ve Turizm Bakanlığı Phaselis’i betona boğacak iki plaj tesisi için 47,7 milyon lira ödenek ayırdı. Bakanlık, 2018 yılında tüm ülkedeki arkeolojik kazılar için 34 milyon destek vermişti. Bu arada Cennet Koyunda yüklenici firma tarafından başlatılan çalışmalarda arazide kazı yapılarak zemine beton döküldü
Haber: Yusuf Yavuz
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Antalya’daki Phaselis Antik Kenti sınırlarındaki Bostanlık Koyu ve Alacasu (Cennet) Koyu’nda başlattığı 2 plaj tesisine yönelik tepkiler sürüyor. Kesin yapılaşma yasağı olan 1. derece arkeolojik sit alanında özel bir firmaya verilen yapım ihalesi için yaklaşık 50 milyon lira bütçe ayrıldığı ortaya çıktı. İhale sözleşmesine göre 60 günde bitirilmesi planlanan proje için 47 milyon 737 bin 500 lira artı KDV ödenek ayrıldığı öğrenildi. Bu tutar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılında tüm ülkedeki arkeolojik kazılar için ayırdığı 34 milyonluk bütçenin yaklaşık 1,5 katı oranında.. Phaselis’te yıkıma neden olacak projeyi “antik kenti korumak amacıyla” uygulamaya konduğunu savunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılında Phaselis’teki kazı ve araştırmalar için yalnızca 60 bin TL tutarında bütçe ayırdığı öğrenildi.
BAKANLIK AĞAÇLARA BRANDA AFİŞ ASTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Phaselis Antik Kentinde başlattığı halk plajı ve günübirlik tesislerle ilgili inşaat projesi tepkiyle karşılandı. Antik kentin mutlak yapılaşma yasağı bulunan 1. Derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde kalan iki ayrı noktasında planlanan halk plajı üniteleri, Bostanlı Koyu ve Cennet Koyu’nda büyük yıkıma yol açacağından endişe ediliyor. Antik kentin kuzeyinde bulunan Cennet Koyunda yüklenici firma tarafından başlatılan çalışmalarda arazide kazı yapılarak zemine beton döküldü. Çalışma alanına asılan branda afişlerde, çalışmaların Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun izniyle yapıldığının belirtilmesi dikkat çekiyor.
SEÇİMLERE YETİŞTİRME TELAŞI
İstanbul merkezli Sa-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. adlı firmaya verilen ihalenin sözleşmesine göre korunan alan niteliğindeki bir bölgede toplam 85 bin metrekarelik alanda yapılacak inşaat çalışmalarının 60 günde bitirileceği belirtiliyor. 30 Ocak’ta yapılan ihalenin ardından 14 Şubat’ta yer teslimi gerçekleştirildi. İhale sözleşmesine göre 60 günlük süre 15 Nisan’da dolacak. Edindiğimiz bilgilere göre çalışmaların seçim öncesinde bitirilmesi planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ülke deprem gündemiyle sarsılırken korunan alanda başlattığı yıkım projesi için ayırdığı bütçe ise bir yıl boyunca ülkedeki tüm arkeolojik kazılar için ayırdığı tutarın yaklaşık 1,5 katı oranında. Bakanlık, Phaselis’teki halk plajı ve günübirlik tesisler için 47 milyon 737 bin 500 TL artı KDV bütçe ayırdı. Bu rakamın ikmal projesi ile birlikte artma olasılığı da bulunuyor.
KAZILARA AYRILAN YILLIK BÜTÇENİN 1,5 KATI
Phaselis’i yapılaşmaya açan proje için ayrılan bu tutar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılında tüm ülkedeki arkeolojik kazılar için ayırdığı 34 milyonluk bütçenin yaklaşık 1,5 katı oranında. Bakanlık, 2017’de ise ülke genelindeki arkeolojik kazılara 37,8 milyon lira ödenek ayırmıştı. Phaselis’te yıkıma neden olacak projenin, “Phaselis antik kentinin tarihi ve doğal değerlerinin korunarak kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde sergilenebilmesi için”uygulamaya konduğunu savunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılında Phaselis’teki kazı ve araştırmalar için yalnızca 60 bin TL tutarında bütçe ayırdığı öğrenildi. Bakanlığın 2023 yılında ülke genelindeki toplam 750 arkeolojik kazı için ayırdığı ödeneğin ise toplam 200 milyon lira olduğu kaydediliyor. Bu tutarın yılın 12 ayına yayılan kazılar ve personel giderleri ile birlikte 285 milyon liraya çıkacağı belirtiliyor.
ARKEOLOJİK KAZILARDAN DAHA BÜYÜK ALAN
Phaselis’te uygulamaya konulan proje kapsamında Cennet Koyu ve Bostanlı Koyunda günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, yürüyüş yolları, cankurtaran ünitesi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek. Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre 2892 metreküplük derin kazı yapılacağı belirtilen arazide 1139 metreküp beton kullanılacak. Bir kısmı tarım arazisi niteliğindeki özel mülk olan arazinin tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor.
TKP: PROJE ACİL
İPTAL EDİLMELİ
Türkiye Komünist Partisi Antalya İl Örgütü, Bostanlık Koyu ile Cennet Koyu 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilmesini tepki gösterdi. Partiden yapılan yazılı açıklamada, “Kültür ve Turim Bakanlığı’nın düzenlediği ihaleyi alan Sa-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. adlı şirket, bölge halkından alınan bilgilere göre depremi bile mücbir sebep olarak görmedi ve 20 Şubat’ta iş makineleri bölgeye girdi. Ülkemiz henüz deprem bölgesinde ranta dayalı yapılaşma nedeniyle yaşanan yıkımın ortasındayken, koruma alanı içerisindeki doğal varlıkların özel inşaat şirketlerine peşkeş çekiliyor olması; siyasi iktidarın piyasacı karakterini bütün kurumlarıyla tekrar göz önüne sermektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, antik kentin bütün tarihi ve doğal yapısını bozacak olan projeyi derhal iptal etmeli, alanda yaratılan tahribatın giderilmesi için gerekli çalışmaları başlatmalı, 1. Derece Koruma Alanı içerisinde bulunan antik kentin doğal yapısının korunması için gerekli önlemleri almalıdır.