Antalya
03.06.2022
A
GÜNDEM , SİVİL TOPLUM
Okullarda içme suyu sıkıntısı
Okullarda içme suyu sıkıntısı

Okul kantinlerinde yarım litrelik şişe suyu fiyatının 3.5 liraya kadar çıkması, çocuğuna harçlık vermekte zorlanan velileri daha da sıkıntıya soktu. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Şube Başkanı Tülin Koç,  “Okullarda temiz suya ulaşım sağlanmalı ya da su ücretsiz olmalı." dedi

Veli-Der Antalya Şubesi, okullarda su tüketimine ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.  Eğitim Sen'de yapılan toplantıda konuşan Veli-Der Şube Başkanı Tülin Koç, kentin genelinde öğrencilerin temiz suya ulaşımının zorlaştığını söyledi. Birçok okulda öğrencilerin tuvalet çeşmesinden su içmek belirten Koç, "Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı en büyük hatalarından biri okul binalarında çocukların içmek için kullanacağı su muslukları için ayrı bir alan bulunmamasıdır. Suya ayıracak harçlığı olmayan çocuklar sağlıksız koşullarda tuvaletlerden su içmek zorunda bırakılmaktadır. Gerek okul içerisinde gerekse okul bahçelerinde su içme alanları olmalı, okul planlamaları buna uygun projelendirilmelidir. Ayrıca okulların su tesisatlarının da düzenli bakımı yapılmamakta, okula kadar temiz gelen su binanın içerisine girdiğinde içilebilme özelliğini kaybetmektedir" dedi.

SORUMLULUK YEREL YÖNETİMLERDE

Okullarda temiz su temininin yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu söyleyen Veli Der Şube Başkanı Tülin Koç, "Bunu sağlayamayan belediyelerin en az merkezi yönetimler kadar bu olumsuzlukta payları mevcuttur. Kendi açılarından bakıldığında yetkililer tarafından suyun analizlerinin yapılıp kontrol edildiği ve okullara su sebilleri konulursa kamuoyu tarafından olumsuz algılanacağı yönündeki çekincelerinde haklı olsalar da; çocuklarımızın sağlığı için bunu telafi edebilecek kararlılıkta olunmalıdır" diye konuştu.

SUYU PAHALIYA İÇİYORLAR

Okul kantinlerindeki yarım litrelik suların 3 ile 3.5 lira arasında satıldığını belirten Koç,  “Antalya'nın bu rakamla Türkiye'de en pahalı su içilen iller arasında yer alıyor. Su, sağlıklı bir biçimde yaşamın sürdürülebilirliği için vazgeçilemez hayati bir kaynaktır. Ancak gerek kantin çalışanları gerekse veli ve öğretmen gözlemlerini bir araya getirdiğimizde çocuğun en temel haklarından biri olan suya erişimin de büyük bir çoğunluk için kolay ve mümkün olmadığını görmekteyiz. Bir öğrenci okul türüne bağlı olarak ortalama 6 ila 8 saat aralığında okulda bulunmaktadır. Büyükşehirlerde daha yoğun olmak üzere yolda geçen zaman da buna eklendiğinde evinden ayrı kaldığı zaman 10 saate kadar çıkabilmekte. Bu süre zarfında tüketilmesi gereken en az miktar ise hareketliliğin fazla olduğu bu yaş grupları için en az 1,5 litre olmalıdır." şeklinde konuştu.

OKU BAHÇELERİNE SEBİL KURULSUN

Koç, "2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlamadan önceki yaz tatili süresince okullarımıza ücretsiz, ulaşılabilir sağlıklı suyun sağlanması (içilebilir şehir şebeke suyu varsa okul bahçelerine çeşmeler kurulması, koridorlara sebiller yerleştirilmesi, şehir şebeke suyu sağlıklı, içilebilir değilse; arıtma cihazlarının sağlanması veya doğrudan doğruya çocuklarımıza günlük 1,5 litre su verilmesi vb.) hususunda planlama ve çalışmalarının yapılmasını devletin tüm kurumlarından talep etmekteyiz" dedi. Koç son olarak okullarda temiz su temini için Valilik ve yerel yönetimlere başvuru yapacaklarını belirtti.  Engin KORKMAZ

Paylaş
ETİKETLER:
Yok
YAZAR: