
Antalya’nın dünyaca ünlü turistik sahillerindeki otellerin, yasalara aykırı olarak kurdukları iskeleler görsel kirlilik yaratırken doğanın da dengesini bozuyor. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr Gökoğlu, "Bu iskeleler kıyı akıntısını yok ediyor. Ayrıca zehirli denizkestanelerine davetiye çıkarıyor" dedi
Engin KORMAZ/ÖZEL HABER
Yaz sezonu ile birlikte Gazipaşa'dan Kaş'a kadar sahil şeridindeki yüzlerce otel ve tatil köyü sahilde yer alan iskelelerini yeniden hizmete soktu. Bazı tesisler ise yeni iskele kurulumuna başladı. Kıyı Yönetmeliği'ne aykırı olan bu iskelelerin üzerine şezlong ve şemsiye atan oteller, hem sahili hem de deniz üzerini işgal ediyor. Hatta bazı oteller işi daha da ileri götürerek kurdukları iskeleleri bar ve restoran olarak kullanıyor. Bu iskeleler görsel kirliliğe yol açmanın yanı sıra doğaya da zarar veriyor.
SUDA SIĞLAŞMA OLUŞUYOR
Deniz altı ve üstü araştırmalarıyla tanınan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kontrolsüz çoğalan iskelelerin yarattığı tehlikeye dikkat çekti. Otellerin plansız bir şekilde iskele kurduğunu belirten Gökoğlu, "Denizin sahille buluştuğu alanda kıyı akıntısı dediğimiz bilimsel olay gerçekleşiyor. Çok fazla otelin olduğu Antalya'da bu iskeleler kıyı akıntısını yok ediyor. Ayrıca sahilde suyun sığlaşmasına neden oluyor." dedi.
BİNDİKLERİ DALI KESİYORLAR
Öte yandan iskelelere tutunan zehirli denizkestanelerinin de sahile çıktığını belirten Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu zehirli denizkestaneleri insanlar için büyük bir tehdit! İskeleler nedeniyle sahillerde çok fazla zehirli denizkestanesi görülmeye başladı. Otel yönetimleri farkında olmadan bindikleri dalı kesiyor. Sezonda bir turist bile denizkestanesinden zehirlense bunun turizme etkisini düşünün!" dedi.
AMAÇ EKOSİSTEMİ KORUMAK
Gökoğlu, kıyı akıntısının önlenmesi, sahilde sığlaşmaya yol açılmaması ve zehirli denizkestanelerinin çoğalmasının engellenmesi için ortak projeler üretilmesini öneren Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Yönetimsel olarak ne yapılacağını ben söyleyemem, fakat doğaya zarar verilmeden de turizm yapılabilir. Bizim amacımız ekosistemi korumak" diye konuştu.