
Growtech Fuarı kapsamında düzenlenen “4. Bitki Islahı Projesi Pazarı”nda söz alan yetkililer, tarımsal üretimde tohumun önemine değindiler. Konuşmacılar, klasik metotların yanında moleküler ıslah çalışmalarına olan desteğin artmasını istedi
Dünya’nın en büyük örtüaltı tarım fuarı Growtech, 19.kez kapılarını açtığı Antalya’da tarım dünyasını yine bir araya getirdi. Cumartesi günü kapılarını kapatan fuar kapsamında, “4. Bitki Islahı Proje Pazarı” etkinliği de düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (Akdeniz TTO), Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile düzenlediği etkinlikte, verimli ve kaliteli olarak elde edilen tohumların ülkelerin rekabetinde önemli rol oynadığının altı çizildi.
KALİTELİ VE VERİMLİ REKABET
Etkinlik açılışında konuşan Akdeniz TTO Merkez Müdür Yardımcısı Cem Sakarya, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erdem Yılmaz, TÜRKTOB Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Eroğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, öne çıkan gıda güvenliği konusunda, ülkelerin rekabetinde kaliteli ve verimli tohumun rol oynayacağını belirttiler.
ULUSLAR ARASI OLMALI
Tarımsal üretimde tohumun önemine değinildiği konuşmalarda, klasik metotların yanında moleküler ıslah çalışmalarına olan desteğin artmasının, ıslah açısından gereklilik olduğunun altı çizildi. Bitki Islahı Proje Pazarı’nda üst düzey projeler bulunduğuna dikkat çekilirken, bu nedenle etkinliğin ulusaldan uluslararası boyuta taşınması gerektiği de vurgulandı. Son dönemlerde bitki sağlığının gıda güvenliğinin başlangıç noktası olarak görüldüğü; bu nedenle verimli ve kaliteli tohumların ülkelerin rekabetini etkileyeceği, AR-GE ile birlikte teşvik mekanizmasının bu anlamda önemli olduğuna dikkat çekildi.
GROWTECH’E YAKIŞTI
Etkinliğin Antalya’ya ve dünyanın en büyük örtüaltı tarım sektörü fuarı Growtech’e yakıştığı ve özdeşleştiği de konuşmalarda yer aldı. Ayrıca Antalya’nın bu alanda ileride çok daha fazla başarı hikayelerine imza atacağı, bu nedenle de sektörün AR-GE merkezleri ile daha çok bir araya gelmesi, getirilmesi gerektiğine değinildi. Tarım sektörü, sanayi ve üniversitelerin işbirliği ile katma değer üreten çalışmalar yapıldığı da kaydedildi.