
Vali Münir Karaloğlu, İmar Barışı Yasası'nın 1 Ocak 2018 tarihi öncesini kapsadığına işaret ederek, bu konudaki sorumluluğun belediyelerde olduğunu belirtti. Karaloğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü üzerinden kaçak yapıların yıkımına devam edileceğini de açıkladı.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Eylül ayı olağan meclis toplantısına Antalya Valisi Münir Karaloğlu konuk oldu. ATSO Başkanı Davut Çetin, imar barışıyla ilgili sıkıntılar olduğunu, SİT alanlarına inşaatlar yapıldığını vurgulayarak, Vali Karaloğlu'ndan bu konunun üzerine gidilmesini istediklerini belirtti. Vali Karaloğlu, bunun belediyeleri ilgilendiren bir konu olduğunu, ancak kendilerinin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü üzerinden konunun takipçisi olduklarını belirterek, "Geçtiğimiz hafta Döşemealtı'nda 17 - 18 yapıyı yıktık, yıkmaya devam edeceğiz" dedi.
TÜRKİYE GENELİNDEN DAHA İYİYİZ
Antalya ekonomisiyle ilgili verileri de değerlendiren ATSO Başkanı Çetin şunları söyledi: "Turizmde büyüme son günlerde yüzde 21-22 düzeyinde. Bu yıl 13 milyon düzeyini aşıyoruz. Diğer göstergelerde de Türkiye genelinden daha iyi durumdayız. Sigortalı sayısında artış Antalya’da yüzde 10, Türkiye’de yüzde 4’tür. Karşılıksız çek Türkiye’de yüzde 17 artarken, Antalya’da düşmüştür. Takibe düşen kredilerde artış bizde yüzde 4, Türkiye’de oldukça yüksek. Vergi tahsilatı artışında yine Türkiye ortalaması üzerindeyiz. Yatırımlarda, otomobil ve konut satışında da şu anda öndeyiz. Bir olumsuz kalem ihracatta görüyoruz. Sebzede bu yıl domates güvesi gibi sorunlar yaşadık. Önümüzdeki sezon için ihracata önem verilmesi gerekiyor."
TURİZMDE 14 MİLYONA ULAŞACAĞIZ
Çetin'in konuşmasının ardından söz alan Vali Münir Karaloğlu, turizmde bu yıl 14 milyon rakamına ulaşacaklarını söyledi. "Şu anda 10 milyon 695 bin yabancı sadece iki havayolumuzla Antalya'ya gelmiş durumda. Eylülde ağustos doluluklarını yaşıyoruz. Ekim ayı verilerimiz çok iyi. Kasım'ın 15'ine kadar da veriler fena değil. Bu da 2018'de hedeflediğimiz 14 milyon turist sayısına ulaşacağımız anlamına geliyor" dedi.
ANTALYA BİR YAZILIM ÜSSÜ OLMALI
Antalya'nın bir turizm ve tarım şehri olduğunu, sanayi şehri olma yolunda ilerlediğini belirten Münir Karaloğlu, "Antalya'nın sanayileşme konusunda dikkat etmesi gereken noktalar var. Antalya'nın ana karakteri turizm şehri olmasıdır; bu nedenle kirletici sanayi ile büyümemeli. Antalya'yı bir yazılım üssüne dönüştürecek, siber güvenlik ve yapay zekâ konusunda çalışmaların yapıldığı bir şehre dönüştürmemiz gerekir" diye konuştu.
YIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ
İmar barışı nedeniyle özellikle SİT alanlarında yeni inşaatlara başlandığını hatırlatan ATSO Başkanı Çetin, "Oysa Bakanlığın bu konuda açıklaması var. İl Müdürümüz de açıklama yapmıştır. Bakanlıkta ve ilde her bölgenin uydu fotoğrafları bulunmaktadır. Sonradan imar barışı için yapılan inşaatlara af olmayacaktır. Bu konuya herkes dikkat etmelidir" dedi. Çetin'in imar sözlerini değerlendiren Vali Karaloğlu şunları söyledi: "İmar Yasası'nda yer alan her şey açık. 1 Ocak 2018'den sonra yapılan bütün yapılar yıkılacak. Bu konuyla ilgili yetki ve sorumluluk belediyelere ait. Ama biz Çevre Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlüğü üzerinden bu konunun takibine devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Döşemealtı ilçemizde 17 - 18 yapıyı yıktık. Yıkmaya da devam edeceğiz. Ama bu konudaki yetki belediyelerindir. Sizin aracılığınızla belediyelerimizi görev sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum" ifadelerine yer verdi. Mustafa KOÇ