Antalya Lisesi'nde sanatsal direniş

İkiz binalarından birinin başka bir kuruma tahsis edilmesi gündemde olan Antalya Lisesi’nde, "Antalya'da bir eğitim hikâyesi" isimli sergi açıldı.  Açılışta konuşan ALİV Başkanı Olcay Okutan, "Tahsise karşı sonuna kadar direneceğiz. Antalya Lisesi bizimdir." dedi

Antalya Lisesi'nde sanatsal direniş
Antalya Lisesi'nde sanatsal direniş
Haber albümü için resme tıklayın

Atatürk Caddesi’ndeki tarihi binaları sürekli başka kurumlar tarafından istenen Antalya Lisesi’nin 125 yıllık ikiz binalarından birine son olarak Antalya Olgunlaşma Enstitüsü talip oldu. Enstitünün sergi salonu yapmak istediği binanın lise olarak kalması için mücadele sürüyor. Bu mücadelenin bir parçası olarak lise içinde “Antalya'da bir eğitim hikâyesi” isimli bir sergi açıldı.

MİLLETVEKİLLERİ DE KATILDI

İki katlı müze içinde Araştırma ve Tasarımını Göktuğ Özgül'un yaptığı Antalya'da eğitimin 125 yılının yaşatıldığı serginin açılışına CHP Antalya milletvekilleri Cavit Arı ve Rafet Zeybek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Filiz, DEVA Partisi İl ve ilçe yöneticileri ile Antalya Lisesi ve Mezunları Vakfı (ALİV) ve Antalya Lisesi Mezunları Derneği (ALİMDER) yöneticileri ve üyeleri katıldı.

ALİV VE ALİMDER’DEN AÇIKLAMA

Açılışın ardından tarihi taş binanın Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufunda Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'ne tahsis edilmesine yönelik girişime karşı basın açıklaması yapıldı. ALİV Başkanı Olcay Okutan ile ALİMDER Yönetim Kurulu üyeleri ayrı ayrı hazırladıkları açıklamalarda tahsis girişimine tepki gösterdi.

KENT BELLEĞİNİN ÜRÜNÜ

Sergi Koordinatörü aynı zamanda ALİV Başkanı Olcay Okutan, “Bugünkü bu açılışımız aynı zamanda binanın Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufunda Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'ne tahsisinin gündeme getirilmesi vesilesiyle kuruma sahip çıkış misyonunu da üstleniyor. Bu sergiyi aynı zamanda kent bileşenlerinin kentin kültürel mirasına sahip çıkılması amacıyla yan yana gelmesi için önemli bir vesile olarak görüyoruz" dedi.

15 YILLIK ARAŞTIMANIN ÜRÜNÜ

1 kronoloji, 100 pano, orijinal belgeler ve türlü eşyayla Antalya’da eğitimin bir panoramasını sunmaya çalışan serginin, esasında buzdağının görünen kısmını oluşturduğunu belirten Sergi Araştırma ve Tasarımcısı Göktuğ Özgül, serginin özünün 2007-2009 arasında Tarih Vakfı’nda çalıştığı dönem yerel tarihe ilgi duyması, Prof. Dr. Esra Danacıoğlu’yla tanışması ve ardından gelen sözlü tarih görüşmelerinde edindiği küçük bilgi kırıntılarını takip etmesine dayandığını söyledi.

Özgül, sözlerine şöyle devam etti: "Bu hepimizin ortak emeği ve aslına bakarsanız Antalya için geç kalınmış bir çalışma. Bu eğitim tarihi sergisi, sıradan yaşamlarımızı üzerinden kentin okumasını yapabileceğimizi ve hepimizin tek tek önemsiz gibi görünen hikayelerinin aslında önemli olduğunu gösteriyor. Sürdürülebilirliği ve sürekliliği tartışıldığımız bu günlerde 127. yılına giren bu eğitim kurumunun binasındaki eğitim tarihi sergisindeki ayrıntılar, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e ya da bu günümüzden geleceğe diyojen'in feneri gibi detaylardaki ayrıntıları göstermesi ve gösterecek olmaya devam etmesinin Antalya için çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

ANTALYA LİSESİ TÜRKEYE EĞİTİM TARİHİ İÇİN DE ÖNEMLİ

Antalya'da rüştiyenin devamında, idâdî, sultânî, orta mektep ve günümüzdeki adıyla Antalya Lise için tüm Antalyalılara iş düştüğüne dikkat çeken Özgül, bir günde ortalama on binlerce kişinin önünden geçtiği binanın bundan sonra nihayet kapılarını artık tüm kentlilere ve kentin ziyaretçilerine açacağını, Antalya Lisesi’nin; sadece Antalya'nın değil Türkiye’nin eğitim tarihinde yer edinmiş köklü bir öğretim kurumu olduğunun altını çizdi. Sergiyi gezecek olanlara Antalya’nın şimdilik en uzun süreli ortaöğretim kurumundan küçük an’lar bıraktıklarını belirten Özgül, en’lerin çoğaltılabilmesi olasılığının fazlalığına karşın, Antalya Lisesi’nin uzun süre görünmez olmayı başarmış bir kurum olduğunu söyledi.

Özgül, lisenin aynı zamanda 1900’lerin başında Kaleiçi’nde başlayan, 1924’ten itibarense kuzeydeki Panteloğlu’na, güneydeki Kahyaoğlu’na ait evlerde ve 1938’den sonra nihayet yeni binada da süren, bir bölgenin gençliğine öğrenim görme imkânının sağlanmasının tarihi de olduğunu belirterek; “Sergimiz, esasında içerik -defaatle değişse de, on yıllardır sadece deniz-kum-güneş olarak sunulan- bu Torosların güneyine sığınmış kentteki küçük yaşamlarımızdan oluşuyor. Küçük dostluklar, sevinçler, küslükler, öfkeler, nefretler ve sevgilerin hikâyesi yer alıyor.”

ŞEHRİN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Açılışa katılan ALİMDER yönetimi ve üyeleri de, tahsis girişimine basın açıklamalarını okuyarak tepki gösterdi. ALİMDER üyesi Mustafa Akman, “Antalya Lisesi, Antalya eğitim- öğretim hayatına ev sahipliği etmekte, sayısını saymakla bitiremeyeceğimiz pek çok mezun vererek ülke kalkınmasında rol oynayan insan yetiştirmektedir. Bu gün itibariyle Antalya Lisesi Müzesi olarak da Antalya tarihine ve şehrin hafızasına hizmet edecek olan eski taş binamızın Milli Eğitim Bakanlığı'mız tarafından tarihe aktarılacak sonuçları düşünülmeden başlatıldığına inandığımız, okulun bütünlüğünü bozma ve başka kuruma bir bölümünü devretme kararından bir an evvel dönülmesinin kamuoyunun vicdanını yaralamamak adına gerekliliğine dikkat çekmek istiyoruz" diye konuştu. Engin KORKMAZ

05 Tem 2022 - 02:50 - Sivil Toplum


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Antalya Körfez Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Antalya Körfez Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Antalya Körfez Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Antalya Körfez Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.