Antalya ilinin Alanya ilçesi ile özdeşleşen gülüklü çorbası, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescili almış yöresel bir lezzetimiz. Daha çok Akdeniz tarafında bilinen bu çorbanın tarifini ve hikayesini sizlerle de paylaşmak istedik!
Gülüklü çorbasının farklı isimleri de bulunuyor. Hülüklü veya düğün çorbası diyenleri duyarsanız, şaşırmayın. Çok yüksek ihtimalle herkesin bahsettiği lezzet aynı olacaktır…
Antalya Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba Tarifi
Tavuk ve küçük köfteler ile yapılan bu çorba, Alanya’ya özgü yöresel bir çorba olarak biliniyor.
Alanya Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Alanya Lokantacılar ve Pansiyoncular Odası ve Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi’nden oluşan bir kontrol heyeti, bu çorbayı tarife uygun bir şekilde hazırlayıp sunan işletmeleri ise ‘’Tescilli Lezzet Noktası’’ olarak belirliyor.
Hiç merak etmeyin, bu tadına doyulmaz ve besleyici çorbayı sadece bu işletmelerde değil, kendiniz de evde yapıp içebilirsiniz! İşte, gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:
Gülüklü çorba tarifi için malzemeler:
- 250 gram kıyma
- 500 gram haşlanmış tavuk eti
- 4 bardak tavuk suyu
- 1 kase haşlanmış nohut
- 1 fincan pirinç
- 1 domates
- 1 kaşık salça
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 limon
- 1 kaşık tereyağı
- Tuz
- Sıvıyağ
Gülüklü (Hülüklü) Yöresel Alanya Düğün Çorbası Nasıl Yapılır?
Alanya düğünlerinin vazgeçilmezi olarak bilinen bu çorba, sadece düğünlerde değil; mevlit, sünnet, iftar yemekleri gibi yerlerde de sıklıkla tercih ediliyor. Peki, evinizde gülüklü çorbayı nasıl yapabilirsiniz, hemen anlatalım…
- Öncelikle ‘gülük’ denilen küçük köfteler hazırlanıyor. Bunun için kıyma, karabiber, kırmızı biber ve tuzu karıştırmalısınız.
- Nohut büyüklüğünde hazırladığınız köfteleri az yağda kızartmalısınız.
- Çorba tenceresinde tereyağı ve iki kaşık sıvıyağa salça ekleyerek biraz kavurmalı, ardından domates rendesi eklemelisiniz.
- Tencerede kavurduğunuz yağ ve salçaya tavuk suyu ile birlikte 4 bardak su daha ekleyerek kaynatmalısınız. Kaynamasının ardından pirinç ve tuz ekleyerek 5 dakika daha kaynatmalısınız.
- Nohut ve tavuğu, naneyi ve limon suyunu da eklemeniz ardından ocağı kapatabilirsiniz. Afiyet olsun!
Not: Türkiye Kültür Portalı’nda yayınlanan yöresel yemek tariflerinde gülüklü Çorbası için keçi veya dana işkembesi malzemesi de yer alıyor. Fakat her damak zevkine uymayabileceğinden biz bu malzemelere ekledik. Dilerseniz, kişisel tercihleriniz doğrultusunda siz ekleme yapabilirsiniz.
Gülüklü (Hülüklü) Çorbasının Hikayesi
Antalya Alanya’nın en bilinen ve en göze çarpan lezzetlerinden biri olan gülüklü çorba geleneksel bir özelliğe sahip. Mevlitler, düğün yemekleri, cenaze merasimleri ve iftar gibi yemek davetlerinde sıklıkla tercih edilir.
Adını ise içinde bulunan misket büyüklüğündeki köftelerden alan gülüklü çorba, içindeki malzemelerin yoğunluğu sebebiyle neredeyse ana yemeği aratmayacak bir doyuruculuğa sahiptir.
Yöresel ve geleneksel özelliği içerisinde ise gülük adı verilen köftelerin yapım aşamasında kadınların birbirleri ile sohbet ettikleri, kendi düğün hatıralarını anlattıkları anılar yer alır.
Özellikle ev düğünlerinde yapılan bu çorba gelin ve damada yedilir. Düğün akşamı aç kalmamaları için evlerine de gönderilir. Gülüklü çorbasının düğün çorbası olarak anılma hikayesi ise aşağıdaki gibidir:
- Eski zamanlarda evlenme yaşı gelmiş olan kız ve oğlanlara takılmak için büyükleri ‘Senin çorbanı ne zaman içeceğiz’ derlermiş. Bu söz ise onların artık evlenme zamanlarının geldiğini ima ederek şaka yapmalarından gelirmiş. Burada sözü edilen çorba ise gülüklüymüş. Çünkü imkanlar el verdiğince her düğünde gülüklü çorba bulunurmuş.