Karaman’ın Göktepe Beldesi’ne bağlı Esentepe’de olumlu güzel şeyler oluyor. Eski adıyla Lemoslular; eğitimden, bilimden, sanattan ve kültürden ödün vermiyor. Onlarca okur-yazar, mühendis, hukukçu, doktor, öğretmen, kültür ve sanat insanı yetişen Esentepe’de, Türkiye ve Dünya’nın farklı noktalarında insana, doğaya ve topluma faydalı işler yapılıyor. 2017 yılında dernekleşerek her yıl 30’a yakın üniversite öğrencisine burs sağlanıyor.
AKADEMİYE İLGİ ÇOK YÜKSEK
Esentepe'de (Lemos) 2021 yılında kurulan Öğretmen Haydar Gültekin Bilim Sanat Kültür Akademisi’nde kültürel ve sanatsal eğitimler aralıksız devam ediyor. Akademi kurucusu ve eğitmeni Mustafa Kemal Gültekin, “Babam Haydar Gültekin’in 2021 yılında aramızdan ayrılışıyla, emaneti olan “ gelecek nesilleri bilim, sanat, kültür meşalesiyle aydınlatmak” misyonunu gerçekleştirebilmek için; kendisinin de doğup büyüdüğü Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Esentepe Mahallesi’ndeki atıl köy okulunu gönüllülerin destekleriyle kullanılır hale getirdik. Böylelikle çocukların farklı alanlarda uzman kişilerden örgün eğitimlerini destekleyecek ve gelişimlerine katkı verecek her türlü alanda bilgi sahibi olmalarını sağlayacak bir Haydar Gültekin Bilim Sanat ve Kültür Akademisi’ne dönüştürdük. 2021 Mayıs ayından bugüne Akademi her yaz okullar kapanır kapanmaz açılan ve yaz dönemi boyunca öğrencilere ücretsiz hizmet veren akademi; 6-16 yaş aralığındaki ilçe ve yakın onlarca yöre çocuklarında bilim, sanat, kültür alanlarında merak uyandırarak, gençlerin gelişimlerine rehberlik etmeyi amaçladık. Belediye ve gönüllülerin destekleri sayesinde işleyen bir merkeze dönüştürülmüş akademideki her türlü imkandan çocuklar diledikleri gibi yararlanabilmesinin önünü açtık” dedi.
BİRÇOK ALANDA DERS VERİLİYOR
Akademi kurucusu ve eğitmeni Mustafa Kemal Gültekin, “Bugüne kadar gerçekleşen ve 2023 yaz döneminde gerçekleşmesi planlanan atölyelerimiz: Temel 3D Yazıcı kullanımı, Robotik kodlamaya giriş, Etkili Türkçe, Resim, Model Uçak yapımı, Satranç, Heykel tasarımı, hikaye ve roman yazma teknikleri, Gitara giriş, Halk müziği ve koro, Yaratıcı drama, Bağlama Atölyesi. Temel Müzik Aletleri Eğitimi (klasik gitar, elektro gitar, bateri, keman, darbuka, kabak kemane) Koro Resim Heykel Yaratıcı Drama, Kütüphane Hikaye Anlatıcılığı Etkili Türkçe Okuma, Yazma, Konuşma Zeka Geliştirici Oyunlar, satranç gibi sosyal kültürel alanlarda eğitim veriyoruz” ifadelerine yer verdi.
GÖNÜLLÜ ÖĞRETMEN KADROSU
Hikaye roman yazma teknikleri- Mustafa Kemal Gültekin
Halk Müziği Koro- Ahmet Canan
Türkçe - Ahmet Ataseven
Drama- Gülşah Aslan
Satranç - İrem Demir
Resim- Ziya Büyük
Bağlama- Erbil Önez
Model Uçak - Doğan Özcan Selçuk Güzeloğlu
Heykel - Nuret Başöner
Robotik Kodlama- İmren Kutlu / Faik Aydın
3 Boyut yazıcı- İmren Kutlu
Gitar - Çağla Ataseven
ÖĞRETMEN HAYDAR GÜLTEKİN KİMDİR?
1938 yılında Ermenek, Esentepe (Lemos) köyünde dünyaya geldi. 18 yaşındayken yüzlerce arkadaşıyla birlikte, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Öğretmenler! Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” öğüdü ve ellerinde aydınlanma meşaleleri ile ; Hadim, Ermenek, Trabzon, Ankara’nın farklı ilçe ve köylerinde 30 sene öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Yenimahalle İlköğretim Müdürlüğü görevine getirildi. Ankara 50. Yıl Yetiştirme Yurdu öğretmenliği yaparken emekliye ayrıldı. Öğretmen örgütü Ermenek TÖS kuruculuğu ve başkanlığı, Ermenek TÖB-DER kuruculuğu ve başkanlığı yaptı. Yeşil Ermenek Gazetesinde yazıları ve şiirleri seneler içinde düz yazı ve şiir alanındaki pek çok eseri çeşitli dergilerde yayınlandı. Yıllar boyunca yetiştirdiği yüzlerce mühendis, hukukçu, doktor, sanat ve kültür insanı bugün Türkiye ve Dünya’nın farklı noktalarında insana, doğaya ve topluma faydalı işler yapmaktadır. Dört çocuğu ve üç torunu olan Haydar Gültekin 22 Şubat 2021’de aramızdan ayrıldı.