Görme engelli Sarper Arıkan, Akdeniz Üniversitesi kütüphanesinde 2010 yılından bu yana görev alıyor. Engelli öğrencilerin kaynak sıkıntısını fark eden Arıkan, bu sorunu çözmek amacıyla harekete geçti. Kütüphanedeki kitapları titizlikle inceleyerek dijitale aktardı. 13 yıl süren bu büyük çalışma sonucunda 35 bin kitap dijitale taşındı.
ARİKAN'IN ÖZGÜN YAZILIM ÇALIŞMALARI
Sarper Arıkan, bu kitapları sadece üniversitenin içinde değil, Türkiye genelindeki görme engelli bireylere sunabilmek için yazılımla da ilgilenmeye başladı. Pandemi döneminde aldığı eğitimlerle kendi yazılımını geliştirerek, 35 bin kitaptan 5 binini tüm Türkiye'ye sundu. Arıkan, bu özgün yazılım sayesinde görme engellilerin kimlik numaraları ve engelli raporları ile sisteme erişim sağlamalarını ve kitapları kolaylıkla indirebilmelerini mümkün kıldı.
ARİKAN'DAN GÖRME ENGELLİLERE ÖZEL YENİ YAZILIMLAR
Sadece kitaplar için değil, kampüsteki görme engelli öğrencilere daha konforlu bir yaşam sunabilmek için Arıkan, adım sayısı ve saat yönünü rehber olarak kullanan bir yazılım geliştirdi. Bunun yanı sıra, bedensel engellilerin sesli komutla bilgisayar kullanabilmeleri için de bir yazılım tasarladı. Arıkan'ın geliştirdiği bu özel sistem, ekrandaki görsellerin sesli betimlemelerini sağlayarak, bilgisayarın rahatlıkla kullanılmasına olanak tanıyor.
"Türkiye genelinde kullanıma sunulan 5 bin kaynağı, 2 yılda sisteme yükledim. Ancak 2010 yılından bu yana 35 bin kaynağı sisteme aktarabildim. Yüklemeye de devam ediyoruz. Görme engelli bireylerin kitap indirebilecekleri yazılımı da geliştirdim ve bu sisteme yine kitap yüklemesi yapıyoruz. Üniversitemizin web sitesinden görme engelli arkadaşlarımız ulaşabiliyor" dedi Sarper Arıkan.
Arıkan, tüm bu çalışmalarını 13 yıldır sürdürüyor ve bu süreçte katkı sunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtiyor.