Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Ahmet Oktay, engelli bireylerle bir araya geldi. Engelli bireylerin hem bireysel olarak hem toplum içerisinde yaşadığı sorunları anlatarak, yerel yönetimleri eleştiren Oktay, çözüm önerilerini sıraladı. “Erişilebilirlik” başlığına dikkat çeken Başkan Oktay, Antalya Körfez Gazetesi İnternet Web Editörü Duygu Tekin’in sorularını da yanıtladı.  

“SİZ GÖRÜYORSUNUZ BİZ HİSSEDİYORUZ”  

“Sen oradan görebiliyorsun ama ben seni sadece duyabiliyorum” diyen Başkan Oktay, sağlıklı bireyler ile engelli bireyler arasındaki farklara dikkat çekti. Oktay, “Sen çukuru görüp yön değiştirebilirsin. Biz ise ancak çukurun yanına geldiğimizde hissedebiliyoruz. Bunu insanların artık anlaması gerekiyor. ‘Kaldırım boyutlarının ne kadar yüksek olursa cahillik o kadar artar’ diyor bir kitapta. Kaldırımlar ne kadar düşük seviyede olursa da cahillik o azalır, medeniyet seviyesi de o kadar artar” dedi.

“SES ÇIKARTAN NOKTALAR SÖKÜLÜYOR”

Antalya’da belediyelerin engellilere yönelik hizmetlerini değerlendiren Başkan Oktay, “Mesela ‘kaldırım, yaya yolu, ulaşım’ konularında Büyükşehir Belediyesi iyi çalışıyor. Toplu ulaşımlarda geçen Perşembe günü yaptığımız toplantı esnasında da dile getirdik, tüm merkezi araçların içerisinde sesli sistemler çalışıyormuş. Bu sistemleri bizzat gördüm. Yalnız kullanıcı ya amfiyi kapatıyor ya fişi çekiyor ya da megafonları sökü atıyor. Ses çıkartan noktalar sökülüp atılıyor” diye konuştu.

“ERİŞİLEBİLİRLİK EN DOĞAL HAKKIMIZ" 

Sesli otomasyon sistemlerini sökme girişiminde bulunan kesime çağrıda bulunan Başkan Oktay, “Peki bu kişiler, dışardan eskici geçerken rahatsız olmuyorlar da, ‘2 tanesi 10 lira’ diyen maydanozcudan rahatsız olmuyorlar da bizim gibi görmeyen bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için hizmete sunulan sesli sinyal sistemlerinden ne istiyorlar? Erişilebilirlik herkesin doğal hakkı değil midir?” şeklinde konuştu.

“OY BEKLEYENLER BİZLERİ YOK SAYIYOR”

Oktay, toplum nezdinde önemli bir kesimi oluşturan engelli bireylerin, ‘oy’ kaygısı ile hareket eden kesimler tarafından görmezden gelindiğini belirtti. Oktay, “Antalya Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi olarak sizlerin rahatsız olduğu konulara biz erişilebilirlik gözüyle bakıyoruz. Kendilerinden hizmet yoluyla yardımcı olmalarını beklediğimiz kişiler de ‘oy potansiyeli’ azalmasın diye bizleri yok sayıyor” ifadelerini kullandı.

“BİZLERE ‘KARŞIDAN KÖR GELİYOR’ DEMEYİN”

“Her şey söylenebilir ama bizler artık görünen kişiler olmak istiyoruz” diyen Oktay, engelli bireylerin karşılaştığı zorlukları sosyolojik açıdan da ele aldı. Belirli kesimler tarafından zorbalığa maruz kaldıklarını dile getiren Oktay, “Dışarıya çıktığımızda ‘Karşıdan kör geliyor’ denilmesini değil, ‘Bu arkadaşımız da hukuk fakültesini bitirmiş’, ‘Bu arkadaşımız da ilahiyat fakültesini bitirmiş’, ‘Bu arkadaşımız şu devlet dairesinde memur’ denilmesini istiyoruz”  diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: DUYGU TEKİN