Sergide, Yasa’nın son dönemde üzerinde çalıştığı, kadının, doğanın ve kültürel değerlerin simgesi olarak tasarladığı Gaya figürleri, eserlerin motiflerini oluşturuyor. Sanatçı Aslıhan, sergisi için Anadolu medeniyetinde kadınları içselleştirerek oluşturduğunu söyledi. Aslıhan, “Ben Anadolu medeniyetlerindeki kadınların izini sürdüm, onların söylencelerini içselleştirdim ve çıkan ürünler bu sergimde yer aldı.’’ dedi.

KÜLTÜREL BİR DEĞER, GAYA

Sergisinde Anadolu kadınını sembolleştiren Aslıhan, sergide kullanılan figürlerin izleyiciye umut etmeyi önerdiğini söyledi. Aslıhan,

“Gaya; Bir kültür, değer, arketip, Prestorik’ten bugüne birikimlerini yansıtan bir Anadolu kadını, bir sembol. Kadının, doğanın ve kültürel değerlerin simgesi olarak tasarladığım, tarih öncesi çağın ilk sanatsal formları olarak kabul edilen ve kadın formu olduğu düşünülen Anadolu idollerinin güncel bir yorumu. Gaya; başta doğa, kadın ve kültürel varlıklar olmak üzere insanı insan yapan akla gelebilecek tüm değerlerin korunması ve gasp edilmemesi, değersizleştirilmemesi adına bir hatırlatma figürüdür. Bu sergide ’Hayallerimize Sarılan Figürler’ olarak karşımıza çıkan Gaya izleyiciye, umut etmeyi ve hayallerimizi gerçekleştirmek için çaba harcamayı önerir.” ifadelerine yer verdi.

Gül Yasa Aslıhan’ın ‘This İs GAYA Sergisi’, Antalya Arkeoloji Müzesi Galerisinde 15 Aralık’a kadar ziyarete açık olacak.

Muhabir: YEŞİM ERTAN