Tarım ve orman ve arkeolojik sit alanlarına zarar vereceği belirtilerek çevrecilerin karşı çıktığı  Finike, Demre, Kaş, Kalkan Bölünmüş Yol Projes'nin güzergahının değiştiği iddiası gündeme geldi. 2019-2023 döneminde Demre Belediye Başkanı olan İYİ Partili Okan Kocakaya, Finike - Demre arasının projeden çıkarılmasının Demre'nin zararına olacağını öne sürdü. 

FİNİKE, DEMRE, KAŞ, KALKAN BÖLÜNMÜŞ YOL PROJESİ

Antalya’da 2017 yılından beri yapılması planlanan Finike, Demre, Kaş, Kalkan Bölünmüş Yol Projesi için geçtiğimiz günlerde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu yayınlandı. Yayınlanan bu raporun ardından proje için yeşil ışık yakıldı. 74 kilometrelik 60 metre genişliğinde, gidiş- geliş 4 şeritli, 11 köprü ve viyadük, 6 tünel ile 12 alt ve üst geçitten oluşan bölünmüş yol projesinde belirtilen alan birçok antik bölgeyi ve doğal sit alanını içinde barındırıyor.

ÇED raporundan proje için olumlu karar çıkmasının ardından birçok tepki geldi. Pek çok kişi bu projenin hayata geçirilmesi halinde tarım alanları ve temiz su kaynaklarının zarar göreceğini savundu. Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ise projeyi TBMM gündemine taşıdı. 

Finike Demre Kaş Projesi (2)

FİNİKE-DEMRE YOLU İPTAL EDİLDİ 

2019-2023 döneminde İYİ Parti'den Demre Belediye Başkanlığı yapan Okan Kocakaya, bölünmüş yol projesiyle alakalı sosyal medya hesabında bazı açıklamalarda bulundu. Kocakaya, Finike-Demre yolunun iptal edildiğini belirterek “Yol Demre’mizin yararına olacaksa olması gerektiğini düşünüyoruz. Demre‘mizin bulunduğu konum itibariyle Antalya’ya olan ulaşımında özellikle Finike yolunun virajlı kesimlerinin hepimizi oldukça sıkıntıya soktuğunu, yaşattığını hepimiz malum biliyoruz. Sebzelerimizin taşınması, ileri tetkik ve tedavi için vatandaşların Antalya’ya ulaşımı, öğrencilerimizin üniversiteye ulaşımı gibi daha birçok sebepten dolayı bu yolun yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Zaten projenin de ismi; Finike, Demre, Kaş, Kalkan Bölünmüş Yol Projesi’ydi. Fakat yeni bir durum çıktı ve projenin Finike kısmı yani Demre-Finike arasındaki o virajlı yolun iptal edildiği açıklandı. Bu hem ÇED raporunda da açık bir şekilde yazıyor” dedi.  

Kaş Demre Karayolu Projesi (1)-1

YOLUN GÜZERGAHI DEĞİŞTİ 

Kocakaya, Finike-Demre Yolu’nun plandan çıkarılmasının ardından projenin güzergahının değiştiğini açıklayarak, “Bu haliyle bu projenin Demre’mize yeterli ve beklenen faydayı sağlamayacağı kanaatine ulaştık. Şöyle ki; özellikle Demre-Finike yolunun iptal edilmesi üzerine projenin başlangıç noktası Demre’mizin Beymenek Mahallesi’ndeki İskele mevkii oldu. Bu projeye göre; Finike-Demre arasındaki o virajlı yol aynen kalacak. Yolun başlangıcı da İskeleye kurulacak köprüyle başlayacak. Yol önce İskeleye yapılacak köprüyle kat edilecek. Köşk yerlerdeki tarımsal sera alanlarımızdan geçecek. Güvercinliğe ulaştığı andan itibaren yaklaşık 1 buçuk kilometre civarı bir tünelle Suraya çıkacak. Kekova girişindeki tünele tekrar başlayacak. Buradan yaklaşık iki tünelle birlikte önce Horan’a sonra da Yahuya ulaşacak. Oradan da Kaş sınırına devam edecek” diye konuştu. 

Kaş Demre Karayolu Projesi (1)

“MEMLEKETİMİZ ATIL KALACAK”

Projenin hayata geçmesi halinde Demre için büyük zararlı olacağı değinen Kocakaya, “Finike yolunun iptal edilmesiyle geriye kalan kısım Demre’yi tamimiyle baypas etmiş olacak ve memleketimizi atıl durumda kalacak. Finike yol projesinin iptal edilmesiyle sebzelerimiz yine aynı virajlı yoldan taşınacak. Hemşerimiz yine yüzün üzerinde virajlı yola katlanmaya, kat etmeye devam edecek. Bunun yanında 2019 yılından beri turizmde ‘ben de varım’ diyen Demre’miz yeni transit yol projesiyle gerek turizmcisi, gerek çarşı esnafı da bundan olumsuz etkilenecek” sözlerini kaydetti. 

Kaş Demre Finike Kalkan Otoyol Projesi

“PROJENİN BİRÇOK OLUMSUZ ETKİSİ OLACAK”

Projenin Demre’ye yarardan çok zararı olacağına dikkat çeken eski başkan, “Diğer etkilerini kısaca saymak gerekirse; yaklaşık 2 bin 500 dönüm tarım ve orman alanı kullanılmaz hale gelecek. Zaten yeterli olmayan su kaynaklarımız hem sondaj hem de köprü ayakları çalışmalarıyla zarar görecek ve bu süreçte 19 milyon yani 700 bin kamyon hafriyat etrafa saçılacak. Her ne kadar bu 700 bin kamyonun, hafriyatın, Kaş ve Demre’nin döküm sahasına taşınacağı söylense de bilindiği üzere ne Demre’de ne de Kaş’ta böyle bir döküm sahası yok. Sura ve Hoyran’da tarihi eserler zarar görecek ve tüm bu büyük maliyetlerin sonucunda buradan edineceğimiz kazanım sadece Kalkan-Demre arasındaki yolun 4 kilometre kısalması olacak. Yani tabiri caizse attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeyecek” ifadelerini kullandı. 

“DEMRE-KAŞ BÖLÜNMÜŞ YOL PROJESİ HALİNE GELDİ”

Projenin ‘Demre-Kaş Bölünmüş Yol’ projesi haline geldiğini söyleyen Okan Kocakaya, “Finike, Demre, Kaş, Kalkan Bölünmüş Yol projesi olmaktan çıktı. Demre-Kaş Bölünmüş Yol projesi haline geldi. Projenin bu şekilde Demre’mize ciddi anlamda olumsuzluk getireceği kanaatindeyiz. Memleketimizi atıl hale getirecek. Çünkü biz aynı zamanda turizmle var olmaya çalışan bir ilçeyiz. Turistin çevre yolundaki tünellerden seyahat ederek Demre’yi hiç görmeden, o güzelliklerine hiç şahit olmadan geçmesi demek Demre turizmine ve esnafına olumsuz yansıyacak. Bu konu da siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, resmi kurumların ve belediyelerin halkımızı doğru bilgilendirerek, Demre’mizin geleceği için hemşerilerimizin birlikte karar vereceği bir ortamı oluşturmalarını umuyoruz. Demre’nin yararından çok zararına olacak bu projenin yeniden revize edilmesini için girişimlerde bulunacağız. Elbette ki yol medeniyettir. Hiç bu konuyla ilgili olumsuz bir düşüncemiz yok. Fakat talebimiz; projenin Demre’mizin yararına olacak şekilde ve en sıkıntı çektiğimiz Finike-Demre yoluna da bir çözüm bulunarak, yeniden planlanmasıdır. Bu şekilde bizim Demre’mizin daha çok yarar sahibi olacağını, tarımla uğraşanımızın, turizmle uğraşanımızın bundan daha çok yarar sağlayacağını düşünüyoruz” dedi. 

Okan Kocakaya Dp Demre Adayı-1

Muhabir: Tahsin CAN ÖNALP