Antalya'nın sakin şehri unvanına sahip olan Finike, yaklaşık bir asır önce 6,5 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Akdeniz Üniversitesi'nin son çalışmasında, ilçedeki zeminin, bir deprem anında ciddi sıvılaşma gösterebileceği ve zemin büyütmesinin 2,5 kat olabileceği belirlendi.
FİNİKE BELEDİYESİ'NİN BİLİMSEL TALEBİ
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremin ardından Finike Belediyesi, bölgenin zemin durumu hakkında daha detaylı bilgi edinmek adına Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nihat Dipova'dan bir çalışma talep etti. Prof. Dr. Dipova'nın yürüttüğü bu çalışmada, 50 kilometre uzaklıktaki 3 diri fay hattının ve 1926 yılındaki depremin zemini nasıl etkilediği detaylı bir şekilde incelendi.
SIVILAŞMA TALEBİ
Yapılan ilk incelemeler, Finike'deki araştırma noktalarının tamamında deprem anında sıvılaşma riskinin bulunduğunu gösterdi. Prof. Dr. Dipova,
"Yaptığımız analizlerin sonucunda ne yazık ki çalıştığımız bütün noktalarda, deprem büyüklüğü sonucunda sıvılaşma bekleniyor" ifadelerini kullandı.
YAPILAŞMA VE ZEMİN İYİLEŞTİRMESİ
Prof. Dr. Dipova, 1926'daki depremin de sıvılaşma yarattığını, ancak o dönemde bölgede yapılaşma olmadığını belirtti. Mevcut ve yeni yapıların zemin iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Dipova, bu alanın aslında değerli bir tarım bölgesi olduğunu, bu nedenle tarımsal işlevinin devam etmesinin deprem açısından faydalı olacağını söyledi.
BEKLENEN DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ
Prof. Dr. Nihat Dipova'nın yaptığı ileri hesaplamalara göre, bölgenin ilerleyen yıllarda 7 büyüklüğünde bir depremle sarsılabileceği ortaya çıktı. Bu potansiyel depremin, bölgede ciddi bir ivmeye yol açabileceğini, bu ivmenin Kahramanmaraş ve Van'daki bazı depremlerle benzer olabileceğini belirtti.