Fergani Uzay şirketi, ilk uydusu FGN-100-d1’i SpaceX’in Falcon 9 roketiyle ABD Vandenberg üssünden uzaya fırlattı. Bu gelişmeyle birlikte Space X şirketinin Transporter-12 göreviyle ilk kez uzaya uydu gönderilmiş oldu.

Durum böyle olunca Fergani Uzay şirketi hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, Fergani Uzay kimin şirketi? Ayrıntılarıyla tüm gelişmeleri aktarıyoruz!

Fergani Uzay Kimin Şirketi?

Fergani Uzay Teknolojileri Bilişim Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2022 yılında Selçuk Bayraktar’ın girişimleriyle kurulan bir teknoloji şirketidir.

Fergani, ticari amaçlarla üretmiş olduğu uydular, bu uydularda kullanılacak olan komponentler, faydalı yükler ve özgün itki teknolojilerinin yer aldığı, YTA (Yörünge Transfer Araçları) ile uzay endüstrisinde hizmet veriyor. 

Fergani Uzay’ın milli imkanlarla geliştirilen ilk uyduyu uzaya fırlatması sonrasında şirketin sahibinin kim olduğu da merak ediliyor.

Şirketin kendi web sayfasında yer alan bilgilere göre Fergani Uzay kimin şirketi sorusunun yanıtı Selçuk Bayraktar olarak biliniyor.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı olan Selçuk Bayraktar, Fergani Uzay şirketinde aynı zamanda CEO (üst yöneticilik) görevini yürütüyor. Şirketin CTO’su ise Baturalp Taşdeler’dir.

Selçuk Bayraktar, şirketin 106 kişilik kocaman bir aile olarak yoluna devam ettiğini belirmiştir.

Fergani Uzay Kimin 1

Fergani Uzay Ne Zaman Kuruldu?

Fergani Uzay kimin şirketi sorusuna ek olarak şirketin ne zaman kurulduğu da merak ediliyor.

Fergani Uzay Teknolojileri Bilişim Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2022 yılında kuruldu.

Fergani Uzay şirketinde CEO olarak görev yapan Selçuk Bayraktar’ın yanı sıra, Baturalp Taşdeler de CTO (Chief Technology Officer) görevini yürütmektedir.

Fergani Uzay şirketi şu ürün ve hizmetleri üretiyor:

Takım Uydu

Şirket, kendi geliştirmiş olduğu üstün donanım, yazılım ve güçlü üretim teknolojileriyle Takım Uyduları alanında farklılık yaratıyor.

Denizcilik, havacılık, meteoroloji, IoT, lojistik ve diğer pazarlarda aktif olarak kullanılan takım uyduları, Fergani bünyesinde 100 kg sınıfındaki mikro uydular halinde üretiliyor.

Haberleşmeden coğrafi konumlandırma gibi çok amaçlı hizmet sağlayan bu uydular, aynı zamanda Ku, Ka, S, L bandında haberleşme sağlıyor.

Yörünge Transfer Aracı

Fergani Uzay kimin şirketi sorusuna yanıt arayanlar için şirketin aynı zamanda yörünge transfer aracı alanında da hizmet verdiğini söyleyelim.

Fergani Uzay şirketi, YTA çözümleri sunarak lojistik uzay operasyonlarıyla uydu işletmecilerine rekabet koşullarının ağır olduğu bir ortamda avantaj sağlıyor.

Fergani, sunmuş olduğu YTA hizmetinin uzay içerisinde hareket kabiliyeti sağladığından dolayı tercih ediliyor.

Fergani Uzay Kimin 2

Fergani Uzay'ın İlk Uydusu Uzaya Fırlatıldı!

Fergani mühendislerinin %100 milli imkanlarla geliştirdiği FGN-100-d1 uydusu, 14 Ocak tarihinde Space X’in Falcon 9 roketiyle ABD’nin Vandenberg üssünden fırlatıldı.

Türkiye’nin uzay ekosistemini desteklemeyi amaçlayan bu eylem, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, faydalı yük iletişim yeteneği ve konumlandırma testlerini başarıyla tamamlamayı amaçlıyor.

Üst yöneticilik görevini Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın yaptığı Fergani Uzay şirketi, 106 kişilik ekibiyle tüm çalışmalarını milli imkanlarla tamamlıyor. Selçuk Bayraktar ise bu gelişmeyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“2022 yılında faaliyete geçirdiğimiz Fergani Uzay girişimimiz bugün 106 kişilik kocaman bir aile olarak yola devam ediyor. Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Bu uydularımız alçak yörünge konstelasyonu olarak adlandırılan takım uyduları görevini üstlenerek, hem konumlandırma hem de haberleşme alanında hizmet verecekler. Bu projeyi tümüyle öz kaynaklarımızla yürüttük. Uydumuz şu an 500 kilometredeki yörüngesine vardı ve ilk manevralarını gerçekleştirdi.”

Fergani Uzay kimin şirketi sorularını yanıtladıktan sonra, kısaca üst yönetici Selçuk Bayraktar’ın biyografisine göz atalım...

Fergani Uzay Kimin 6

Fergani Uzay Şirketinin CEO'su: Selçuk Bayraktar Kimdir?

Selçuk Bayraktar, 1979 yılında İstanbul Sarıyer’de doğdu.

Türkiye’nin ilk milli S-İHA sistemleri ve insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın mimarı olan Bayraktar, 1997 yılında Robert Koleji’nden mezun oldu.

Daha sonra 2002 yılına kadar İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde okuyan Bayraktar, mezuniyetinin ardından 2002-2004 yılları arasında University of Pennsylvania Elektrik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Dünyada ilk kez insansız hava aracı formasyon uçuşları ve robot koordinasyonu alanında önemli çalışmalar yürüten Selçuk Bayraktar, MIT’de yüksek lisans-doktora eğitimi aldığı dönemde, helikopter sistemlerinin otomatik uçuş kontrol algoritmaları üzerine çalışmıştır.

2006 yılında ikinci yüksek lisansını tamamlayan Bayraktar, 2007 yılında Türkiye’ye dönerek Baykar’da insansız hava aracı geliştirme teknolojileri üzerine faaliyete başlamıştır.

2007 yılında Baykar’da teknoloji lideri (CTO) olarak görev almaya başlayan Bayraktar, daha sonra 2021 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı.

Halen bu görevi sürdüren başarılı isim, Baykar bünyesinde özgün ve milli olarak geliştirilen İHA’ların aviyonik sistem mimarisi, seyrüsefer algoritmaları, uçuş kontrol, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme, sistem kinematiği ve dinamikleri alanında çalışmalar yapıyor.

Selçuk Bayraktar, AKINCI TİHA, CEZERİ, Bayraktar TB3 SİHA, Bayraktar KIZILELMA gibi projelerde liderlik etmiş, TSK envanterine birçok araç kazandırmıştır.

AKINCI Taarruzi İHA ile KIZILELMA İHA, dünya havacılık tarihinde ilk kez gerçekleştirilen yakın kol uçuşlarını başarıyla tamamlamıştır.

Fergani şirketinin de kurucusu olan Selçuk Bayraktar, bu şirkette CEO olarak görev yapmaktadır. Bayraktar, aynı zamanda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nda mütevelli heyeti başkanlığı yapmaktadır.

Selçuk Bayraktar 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’la evlenmiştir. Çiftin iki çocuğu bulunmaktadır.

Fergani Uzay kimin şirketi sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık. Şirket hakkında sorularınızı yorumlar bölümüyle sorabilir, ayrıca görüş ve düşüncelerinizi aktarabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ