Kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi daireleri, belirlenen adreslere tebligat göndererek kiracıları ve sahiplerini yakından takip etme çalışmalarını sürdürüyor.

4,5 MİLYON KONUT ANALİZ EDİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira geliri elde edebilecek potansiyele sahip yaklaşık 4,5 milyon konutun detaylı bir şekilde analiz edildiğini duyurdu. Yapılan incelemeler neticesinde, bu kapsamda 2 milyon konutun kira potansiyeline sahip olduğu belirlendi. Bu konutların bir bölümünün ise akrabalar tarafından kullanıldığını vurgulayan Ekonomi yazarı Abdullah Tolu, bu durumu "Kaynana Vergisi" olarak adlandırarak ev sahiplerini uyardı. Tolu, akrabaların yaşadığı konutlardan elde edilen kira gelirinin vergiye tabi olduğunu vurgulayarak, konut sahiplerini bu konuda uyardı.

KİRA ÖDEMEYEN AKRABALAR DİKKAT

Abdullah Tolu'nun yazısında, vergi hukukundaki "ev kirasız, para faizsiz olmaz" ilkesine vurgu yaparak, sahip olunan konutların kira alınmaksızın başkalarının kullanımına bırakılamayacağını ifade etti. Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan "emsal kira bedeli" düzenlemesine dikkat çeken Tolu, bu düzenleme kapsamında sahibi tarafından kira alınmayan konutlardan dahi gelir vergisi ödenmesi gerektiğini belirtti.

GELİR VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDALAR

Abdullah Tolu'nun yazısında, kaynanadan kaynaklanan bir verginin resmi olarak olmasa da uygulamada bulunduğuna dikkat çektiği "Kaynana Vergisi" konusunda konut sahiplerini bilgilendirerek, bu vergiden kaçınmanın ciddi yaptırımlar getirebileceğine vurgu yaptı. Tolu, akrabaların oturduğu konutlardan elde edilen kira gelirinin vergiye tabi olduğunu ve bu konuda daha önce atlanan bir konu olduğunu ifade ederek, “Sahibi oldukları konutlarda kira almadan kaynanalarını, amca, dayı, hala, teyze, yeğenlerini oturtanların, emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi ödemek zorunda olduklarını bilmelerinde fayda var. Bu atlanılacak bir şey değil, çünkü ciddi yaptırımları var” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ