Son dönemde restoran ve kafelerde ek ücret-kaparo uygulamaları gündeme geldi. Bazı işletmeler kişi başına 500 TL ile bin TL arasında değişen ücret, bazen seçilen menü tutarı kadar bir ön ödeme almaya başladı. Bu uygulamaya uzmanlardan sert tepki geldi 

RESTORAN VE KAFELERİN UYANIKLIĞI 

Antalya’da bazı kafe ve restoranlar, rezervasyon için ‘kaparo’ almaya başladı. Uygulama sadece özel günler için değil sıradan günlerde de geçerli hale geldi. İşletmeler garantili gelir sağlamak amacıyla bu yöntemi tercih ediyor. Konuya tüketiciler açısından bakan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise restoran ve kafelerin uyanık yaptığını söyledi. 

Neşet Gündüz 1

HAKSIZ KAZANÇ

Uygulamanın fırsatçılık olduğunu vurgulayan Gündüz, “Zaman geçmiyor ki bir meslek gurubu fırsatçılık yapmasın. Şimdi de restoran ve kafeler kaparo adı altında tüketicilerden haksız kazanç elde etmeye çalışıyor. Restoranlar son dönemde fiyatların yanı sıra ek ücretleriyle de gündem olmaya devam ediyor. Servis ve kuver gibi adlarla alınan ücretler üzerindeki tartışmalar sürerken; tüketiciler şimdi de restoran ve kafelerin rezervasyonlarda kaparo veya seçilmiş menü toplamı talebi ile karşı karşıya kalıyor” ifadelerini kullandı. 

500-BİN TL ARASINDA 

İşletmelerin parayı peşin istediğini söyleyen Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişi başına alınan 500 yüz ila bin TL veya seçilmiş menü toplam tutarını kaparo adı altında peşin istemeleri ve iptal durumunda ise çoğu işletme alınan ücreti geri iade etmiyor veya etmek istemiyor.” 

HAKSIZ ZENGİNLEŞME SUÇU

Uygulamaya yönelik hukuk merciinde bir düzenleme olmadığını söyleyen Gündüz, “Elbette tüketicilerimiz burada hakları vardır. Restoran ve kafelerin kaparo uygulamasına karşı hukukta herhangi bir düzenleme yok. Tüketicilerimizin kaparo adı altında IBAN’a gönderdikleri bedellerin açıklama bölümüne muhakkak ‘bağlama parası’ veya ‘cayma parası’ gibi şerhi yazsınlar. Tüketicinin iptal etmesi durumunda kaparonun derhal iade edilmesi gerekir. Edilmediği takdirde 6098 Borçlar Hukuku’na göre bu bir haksız zenginleşme suçudur. Aksi durumda tüketicimiz arzu edilmeyen bir durumla karşılaşırsa elindeki makbuzla birlikte tüketici hakem heyetine oradan kazandığı belgeyi alarak hiçbir harç ödemeden maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Aynı şekilde ortada fatura olmadığından maliyeye şikayet ederek usulsüzlük cezası, Ticaret Bakanlığı mobil sisteme şikayet ederek idari para cezalarına çarptırabilirler” dedi. 

KENDİ KENDİLERİNE KANUN İCAT ETMESİNLER

Bu durumun bahşiş değil zorla alma olduğunu söyleyen Gündüz, “Servis ücreti adı altında müşteriye yansıtılan ücret bahşiş değil zorla almadır. Menüye yazılsa dahi Tüketici Kanunu kapsamında bunun bir geçerliliği bulunmuyor. Sipariş harici masaya getirilen ürünlerden dolayı ücret talep edilemez. Kısaca hiçbir kimse kendi kendine kanun icat etmesin” diye konuştu. 
 

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN