Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında bulunan Yanartaş, 2 bin 500 yıldan bu yana ilgi odağı olmayı devam ettiriyor. Denizden 180 metre yükseklikte yer alan doğa harikası, çatlaklardan sızan doğal gazın yanmasıyla asırlardır ziyaratçilerine muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Taşlardan dışarı çıkan gaz, oksijenle temas ederek onlarca yıldır alev dansı yapıyor. Çıkan gazın metan ağırlıklı olması nedeniyle bölgenin eskiden bataklık olduğu ileri sürülsede bu görüş ilgi görmemiştir. 

DÜNYADA TEK

Alanda şu an 20 metan gazı çıkış bacası aktif durumda bulunuyor. Geriye kalan 30 bacaysa şu an faaliyette değil. Metan gazı çıkışları okyanus ortası sıcak su kaynaklarında yaygın olarak görülüyor. Karada organik olmayan metan gazı oluşumları çok az bölgede görülebiliyor. Bunlara örnek olarak ABD, Kanada, İtalya ve Romanya'daki oluşumlar gösteriliyor. Ancak söz konusu örneklerde 
metan gaz çıkış bacalarının varlığına rağmen gaz çıkışı yok. Yanartaş’taysa metan gazı çıkışı asırlardır devam ediyor ve bu özelliğiyle dünyada tek olma özelliğine sahip. 

YANARTAŞ EFSANESİ

Bölge Yunan mitolojisi'ne konu olmuştur. Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralın'a gönderir. Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir. Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.


 

Muhabir: VELİ AKOĞLU