Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov dün Moskova'da bir araya geldi.  Fidan, Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili olarak da,

"Ülkemizin katkılarıyla Birleşmiş Milletler yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun girişimin canlandırılmasında uygun zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Lavrov ve ekibiyle, finanstan sigortacılığa kadar bu "karmaşık sürecin" teknik detaylarını tartıştıklarını söyleyen Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'e sunacakları brifing üzerinde çalıştıklarını ve İki liderin görüşmelerinde konuyu daha "stratejik" çerçeveden ele alacaklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise tahıl anlaşmasının ancak Batı'nın Rus tahıl ve gübre ihracatını engellemeyeceğine dair garanti vermesi halinde yeniden başlayabileceğini kaydetti.

Guterres,

"Rusya'nın taleplerini dikkate aldık ve inanıyorum ki yenileme için temel oluşturabilecek bir teklif sunduk, ancak bu yenileme istikrarlı olmalı, krizden krize savrulmamalı" dedi.

Lavrov, toplantıda Katar'ın dahil olmak istediği alternatif önerinin de görüşüldüğünü belirtti. Buna göre Moskova, Katar'ın finansal desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla 1 milyon ton tahıl göndermeyi, daha sonra bu tahılın Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere aktarılmasını öneriyor. Rus Dışişleri 30 Ağustos'ta Katar'ın dahil olduğu planla ilgili bir açıklama yayımlamıştı. Bu açıklamada,

"Bu projenin Karadeniz Tahıl Anlaşması'na en uygun alternatif olduğunu düşünüyoruz" denilmişti.

RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NDAN TEMMUZ AYINDA ÇEKİLMİŞTİ

Son bir ayda Rusya defalarca kez Ukrayna'nın limanlarına ve tahıl depolarına saldırı düzenledi. Ukrayna ve Batılı ülkeler, Moskova'yı gıdayı savaş silahı olarak kullanmakla suçladı. Anlaşmanın açlık tehlikesi yaşayan Afrika başta olmak üzere yoksul ülkelerin yararlanması için başlatıldığını söyleyen Rusya, Karadeniz'den sevk edilen ürünlerin çok azının bu bölgelere ulaştığını gerekçe olarak göstermişti. Rusya ayrıca Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımların ödemeleri, sigortayı ve limanlara erişimi etkilemesi nedeniyle kendi tahıl ve gübresinin ihracatında engellerle karşı karşıya kaldığını da ifade etmişti. Tahıl anlaşmasının dağılmasından bu yana altı Afrika ülkesine ücretsiz tahıl tedarik etme sözü veren Rusya'nın yeni önerisine Katar'ın nasıl bir teşvikle katılacağı belli değil.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili dün yaptığı açıklamada, ABD'nin alternatif ihracat rotaları bulmaya çalıştığını, Ukrayna'nın Tuna nehri üzerinden tahıl ihracatını artırmak için Romanya ve Moldova ile iş birliği yaptığını söyledi.

İsminin gizli kalması şartıyla gazetecilere konuşan yetkili,

"Alternatif rotaları desteklemeye çalışıyoruz ve bunlardan en belirgin olanı Tuna rotası. Bu rota... NATO karasuları içerisinde kalıyor, dolayısıyla bizim için çok çekici çünkü onu daha güvenli bir koridor haline getiriyor" ifadelerini kullandı ve devam etti: "Bu (rota) önemli miktarlarda (tahıl) getirebilir. O rotaya giden miktarı iki katına çıkarmaya çalışacağız." dedi.

TAHIL FİYATLARI HIZLI YÜKSELDİ

Dünyada önemli bir tahıl üreticisi ve ihracatçısı olan Ukrayna, normal şartlarda Odessa ve Mkyolaiv Limanları'ndan milyonlarca ton gıda ihraç ediyordu. Ancak Rusya'nın temmuzda anlaşmadan çekilmesinin ardından Tuna Nehri'ndeki limanlarına güvenmek zorunda kaldı.

Muhabir: YEŞİM ERTAN