Kara yollarındaki dik yamaçlı bölümlerde oluşacak kaya kopmaları ya da taş düşmeleri ölümlü ve maddi hasarlı trafik kazalarına neden olabiliyor. Konuyla ilgili yapılan çalışmalardaysa endüstriyel dağcılar ön plana çıkıyor. Metrelerce yükseklikte çalışan endüstriyel dağcılar, kara yollarını kullananların can ve mal güvenliğini sağlarken komandoları da aratmıyorlar. 

DİK YAMAÇLAR ÇELİK KAFESE ALINIYOR 

Dik yamaçlar ve dağlar arasında kalan kara yolları taş ve kaya düşmesi sonucu ölümlerin yaşanmasına ya da maddi hasarların oluşmasına neden oluyor. Türkiye genelinde sayıları yüzleri aşan bu tehlikeli kara yolları ise endüstriyel dağcılar tarafından güvenli hale getiriliyor. Uzman ekipler tarafından dağ ve yamaçlar çelik ağlarla kafese alınıyor. Endüstriyel dağcılar tarafından kaya düşme riski bulunan dağlar ve yamaçlar çelik ağlarla örülüyor. 

A W194185 06

Plaza hayatından istifa edip köyüne döndü! Hayatını 'pitaya' meyvesi değiştirdi Plaza hayatından istifa edip köyüne döndü! Hayatını 'pitaya' meyvesi değiştirdi

İLKBAHAR İLE BİRLİKTE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Özellikle ilkbahar dönemlerinde yağışların da etkisiyle sık sık heyelanların, kaya ve taş düşmelerinin meydana geldiği, ölümlü ve yaralanmalı kazalara sebep olan bölgelerde bugünlerde hareketlilik yaşanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, sayıları yüzleri aşan dik dağ ve yamaçların kara yollarına eşlik ettiği bölgelerde vatandaşların güven içerisinde seyahat edebilmesi için çalışmalara başladı.

KOMANDOLARI ARATMIYORLAR

Söz konusu kara yollarında uzman ekipler dev vinçler yardımıyla dağ ve yamaçları çelik kafesler içine alıyor.  Uzman ekipler tarafından belirlenen kayalar çelik ağlarla kafese alınarak kaza riski en aza indiriliyor.  Zorlu çalışmalarda, özel eğitim almış uzman ekip halatlar yardımıyla kendilerini bağladıkları dağın yamacına kafesi serip 1 metreden fazla deldikleri kayaya bağlıyor. Endüstriyel dağcılar, işlerini yaparken ortaya komandoları aratmayan görüntüler çıkıyor. 

ENDÜSTRİYEL DAĞ KOMANDOSU OLMAK İÇİN ÖZEL EĞİTİM ŞART

Görenlerin “Endüstriyel dağ komandosu” diyerek adlandırdığı endüstriyel dağcı olmak içinse özel eğitim şartı bulunuyor. Kara yollarına eşlik eden dağlık ve yamaçlık alanlarda çalışan endüstriyel dağcıların tamamı ‘İple Erişim Sertifikası’na sahip. Söz konusu sertifika tüm dünyada geçerli kabul ediliyor ve zorlu eğitim sürecinin ardından hak eden kursiyerlere veriliyor. 

Kaynak: İHA