Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024’ü "Emekliler Yılı" ilan etmesinin ardından gündem, emekliler için hayata geçirilmesi planlanan ekonomik düzenlemelere çevrildi. AK Parti'nin kuruluşunun 23'üncü yıl dönümü kapsamında CNN Türk özel yayınına konuk olan AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi'den emeklileri ilgilendiren önemli açıklamalar geldi. 

"ÇÖZÜM ÜRETİMİ ARTIRMAK" 

Geçim sıkıntısı çeken emekliye zam yapmanın bir çözüm olmadığını ifade eden Zeybekçi, "Emekliye 25 bin lira verilerek çözülse dünyada fakir ülke kalmazdı, herkes parayı bolca para verir problemler biterdi. Çözüm ürünü, malı, istihdamı artırmak. Topyekün ülkece bir karar vermeliyiz" dedi.

"16 MİLYONUN ÜZERİNDE EMEKLİMİZ VAR"

EYT üzerinden emeklilik sistemini dar bir koridora soktuklarını belirten Zeybekçi, "EYT demek geleceğin kaynaklarını bugünden tüketmek demektir. Maalesef emeklilik sistemimizi çok dar bir koridora soktuk. 16 milyonun üzerinde emeklimiz var. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Bu bir siyasi mesele değil bu bir memleket meselesidir. Siyaset yaparken ülke kaygısıyla gelecek kaygısıyla hareket edilmesi gerekiyor. Zamanında benim EYT ile görüşlerim negatifti. Ama diğer taraftan mevzu bahis vatansa gerisi teferruattır diyerek EYT ile ilgili olmaması gerekenler yapıldı. Beklentiler sonsuz, kaynaklar sınırlıdır" diye konuştu. 

"SADECE 'EMEKLİLER' DEYİNCE YANLIŞ OLUR"

Dünyadaki ekonomik trende bakıldığında Türkiye'nin doğru yolda olduğunun bilgisini veren Zeybekçi, "Parasal tedbirleri destekliyoruz. Enflasyonlar mücadele programı halinde bütün olarak düşünürsek talepleri yok etmek mümkün değildir. Ama parasal tedbirlerle talebin artarak gelmesi vardır. Türkiye'de tarım ve gıdada desteklerle başlamamız lazım. 'Sadece emekliler' deyince yanlış olur. Dar gelirli ve asgari ücretliye, esnafa, çiftçiye bakmak lazım. Parayı artırarak refahı artıramazsınız. Alınması gereken tedbirler ile zoru geride bıraktık. Yapmamız gereken refahı artırmak. Bu da arzı, üretimi artırmakla gerçekleşir" şeklinde konuştu.

Muhabir: DUYGU TEKİN