Milyonlarca kişi uzun süre EYT düzenlemesinin hayata geçirilmesini bekledi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan vatandaşlar için yaş şartı olmadan emeklilik kapıları ardına kadar açıldı. Başvuruların başlamasıyla ilk günlerde 1.5 milyon kişi emeklilik için başvuruda bulundu.
BAŞVURULAR ARASINDA FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ Mİ VAR?
Yeni yasa ile pek çok başvuru olumlu sonuçlandı ve 1 Nisan itibariyle maaşlarını almaya başladılar. Ancak bazı başvuruların neden reddedildiği veya neden sonuçlanmadığı büyük bir soru işareti olarak kaldı.
UZMAN AÇIKLAMA YAPIYOR: EMEKLİLİK SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, emeklilik sistemi ve başvuruların neden reddedildiği konusunda gazetevatan.com internet sitesinden Özlem Atila'ya önemli açıklamalarda bulundu. Ete, 1 Ekim 2008’de 5510 sayılı kanunun çıkmasına kadar her emeklilik sisteminin kendi içerisinde kanunlaştığını belirtiyor. Ancak 2008'de üç kurumun birleşmesiyle emeklilik şartları ve kuralları değişti.
"1 Ekim 2008’de 5510 sayılı kanun çıkıncaya kadar her emeklilik sistemi kendi içinde kanunlaşmıştı. 2008’de üç kurumu birleştirdiler. Kendi içlerinde yine farklılıklar olmasına rağmen yine de daha net bir kanun var."
EYT İLE YAŞ ŞARTI KALKTI, FAKAT...
Dilek Ete, EYT'nin getirilmesi ile yaş şartının kalktığına dikkat çekiyor ancak prim gün sayılarındaki farklılıkların emeklilik başvurularındaki retlerin ana nedeni olduğuna işaret ediyor.
"Yasa sadece 5600 günü tamamla diyor. Ama Bağ-Kur’da ise kadın için 7200 gün, erkek de ise 9000 gün istiyorum diyor. Kimse Bağ-Kur’dan emekli olmak istemez. Hem prim günü fazladır hem de maaşı düşüktür."
Özetle, emeklilik başvurularındaki retlerin ardında, farklı emeklilik kurumları arasındaki gün sayısı ve maaş farklılıkları bulunuyor. Başvuruda bulunanların hangi kuruma bağlı olduğu ve prim günlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı bu ret kararlarının ana nedeni.