Emekli öğretmen Abdullah Kara doğup büyüdüğü Akseki'nin Çukurköy Mahallesi'ndeki evinin alt katını köy müzesi yaptı
Emekli öğretmen Abdullah Kara doğup büyüdüğü Akseki'nin Çukurköy Mahallesi'ndeki evinin alt katını köy müzesi yaptı. Müzenin bir bölümünü etnografik eşyalara ayıran Abdullah Kara, müzenin diğer bölümünü fosillere ayırdı. Çukurköy ve çevre köylerde yaşayanlar atalarından kalan ya da bulup getirdikleri köy yaşamı ve yöre kültürüne ait eşyalarla Kara'nın müzesine destek veriyor. Müzede bulunan eşyaları saymadığını belirten Kara, karasabandan el çıkrığına, idare lambasından kahve değirmenine, müzik aletinden dokuma tezgahına, 50 yılla 500 yıl arasında geçmişe sahip 3 bin - 5 bin arasında eski eşya bulunduğunu söylüyor.
FOSİLLERİ YEĞENİ TOPLUYOR
Fosil bölümüyle ilgili Abdullah Kara'ya en büyük desteği yeğeni Kadir Kara veriyor. Abdullah Kara, öğrencilik ve öğretmenlik döneminde edindiği fosil bilgisini Kadir Kara'ya da öğretti. Yeğen Kara, "Dağda bulduğum fosilleri çantaya koyup akşam amcama teslim ediyorum. Amcam onları törenle müzedeki doğa tarihi bölümüne yerleştiriyor. "Bu fosiller, kaya katmanları ve toprak tabakaları üzerinde yaşadığımız doğanın tarihinin kitap sayfaları. Yeğenim Kadir bu konuda çok duyarlı. Doğadan fosil arayıp toplamaya fosil avcılığı denir Kadir iyi bir fosil avcısı" diyen Abdullah Kara, fosil müzesiyle ilgili büyük emeğin ona ait olduğunu söylüyor.
ÜCRET TALEP ETMİYOR
Abdullah Kara, evinin bahçesini de botanik müzesi gibi düzenledi. Müzeye sığmayan eski eşyalar, metal ve ahşap malzemeler, taşlar, kırık testiler, tencere, tabak, çaydanlık, eski ayakkabılar, yumurta kabuğu, her şey Kara'nın bahçesinde çiçek saksısı olarak hizmet görüyor. Abdullah Kara, müzeyi yöre kültürünü ortaya çıkarıp sergileyerek, doğup büyüdüğü Çukurköy'ün tanıtımına katkı sunmak için gönüllü bir iş olarak üstlendiğini belirtiyor. Müzeyi gezip görenlerden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Mustafa KOÇ