Elmalı'ya özgü kırmızı tilki kuyruğu üzümü, Evliya Çelebi'nin gezi notlarında da geçiyor. Bağlardan kasalara toplanan üzümler önce kazanlarda suyu sıkılıyor, ardından odun ateşinde 5 saat kaynayarak, pekmeze dönüşüyor. Geçen yıla göre verimin çok düşük olduğunu belirten Hüseyin Şallı, verimin düşük olmasının nedeninin bölgenin ilk bahar döneminde kurak girmesinden kaynaklandığını belirtti.
ELMALI TÜRKİYE'NİN EN ÖNELİİ ÜZÜM ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ
Elmalı ilçesi, başta 500 dönümü aşkın üzüm bağları bulunan Likya Bağları olmak üzere hem sofralık hem de şarap ve sirke sektörlerine hammadde amaçlı Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri. Türkiye'de başka bölgelerde beyaz rengi bulunan ama sadece Elmalı'da 1100 rakımda üretilen endemik bir tür olan kırmızı tilki kuyruğu üzümü, Uluslararası Nuh'un Ambarı aday listesine alındı. Elmalı'ya özgü kırmızı tilki kuyruğu üzümü, Evliya Çelebi'nin gezi notlarında da geçiyor.
İNSAN GÜCÜ DEVREYE GİRİYOR
İlçeye bağlı Müren Mahallesinde 500 dönüme yakın alanda pekmez üretimi için özel olarak yetiştirilen kırmızı tilki kuyruğu üzümünün hasadı başladı. Pekmez üretiminin ilk adımı olan üzüm hasadı, bağlardan toplanan olgunlaşmış üzümlerin dikkatle kasalara yerleştirilmesiyle başlıyor. Toplanan kırmızı tilki kuyruğu üzümleri, daha sonra kazanlara alınıp suyu sıkılarak ilk işlemden geçiriliyor. Sıkma işlemi sırasında birçok kişi insan gücünden faydalanıyor. Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte makineler tarafından da sıkım işlemi olsa da insan gücünün verdiği lezzeti vermediği ifade edildi.
ODUN ATEŞİNDE DOĞAL AROMA
Bu aşamada üzümün tüm özü çıkarılarak pekmez yapımına uygun hale getiriliyor. Sıkılan üzüm suları, geleneksel yöntemlerle odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık beş saat süren bu işlem sırasında, odun ateşi kullanılarak kontrollü bir şekilde yoğunlaştırılan üzüm suyu, pekmeze dönüşüyor. Üretim sürecinde odun ateşi kullanılması, pekmeze doğal bir aroma katarken, aynı zamanda bölgedeki geleneksel yöntemlerin de devam ettirilmesini sağlıyor.
KURALIK PEKMEZİ VURDU
Bölge halkı ise bu yıl verim düşüklüğünden şikayet etti. Bölgede yaşanan kuraklık, özellikle ilkbahar döneminde su kaynaklarının yetersiz kalması nedeniyle bağlarda ciddi bir verim düşüklüğüne yol açtı. Müren Mahallesinde yıllardır bağcılıkla uğraşan Hüseyin Şallı, geçen yıla kıyasla bu sezonun daha zorlu geçtiğini ifade etti. Şallı, “İlkbaharda yeterli yağış alamadık, bu da bağlardaki üzüm verimini ciddi şekilde düşürdü. Bu yıl beklediğimiz kadar üzüm elde edemedik” diyerek küresel iklim krizine dikkat çekti.