Antalya’nın Elmalı ilçesi Türkiye’nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye’de başka bölgelerde beyaz rengi bulunan Tilki Kuyruğu üzümünün mor çeşidi endemik olmakla beraber sadece Elmalı’da 1100 rakımda üretiliyor. 'Mor hazine' olarak isimlendirilen Tilki Kuyruğu üzümünün pekmez serüveni başladı. İşte detaylar...
NUH’UN AMBARI ADAY LİSTESİNDE
Merkezi İtalya’da bulunan ve yok olmaya yüz tutmuş yerel ürünleri koruma altına almayı amaçlayan bir kuruluş olan Slow Food Biyo Çeşitlilik Vakfı mor renk olarak sadece Elmalı ve çevresinde yetişen Tilki Kuyruğu üzümünün bu özellikleriyle Uluslararası Nuh’un Ambarı aday listesine alındığını açıkladı. Tilki Kuyruğu üzümü Uluslararası Nuh’un Ambarı listesine kabul edilmesi halinde uluslararası lezzet kataloğunda yerini alacak. Üzümün tüm bilgileri dünyayla paylaşılması halinde Elmalı’nın dünya gastronomisi açısından önemli daha da artacağı tahmin ediliyor.
“BU EŞSİZ LEZZETLE DAMAKLARINIZI ŞENLENDİRİN”
Antalya gastronomisinin mor hazinesi olarak nitelendirilen Tilki Kuyruğu üzümü üreticileri, “Üzümü yerinde tatmak, bu muhteşem lezzetin damaklarınızı şenlendirmesi için sizleri mor Tilki Kuyruğu üzümünün vatanı kadim şehir Elmalı’ya bekliyoruz” dedi.
TİLKİ KUYRUĞU ÜZÜMÜ’NÜN FAYDALARI
Tilki Kuyruğu üzümü kozmetik ve bakım ürünlerinden reçellere ve içecek gibi birçok sektörde ve alanda kullanılıyor. Üzümler çok ufak olmalarına rağmen sağlık açısından çok faydalı bir meyve olarak öne çıkıyor. Bol miktarda enerji içeren üzüm, protein açısından zengin ve C,E ve K vitaminleri de içeriyor. Farklı pek çok alanda kullanılan üzüm, her şeyden önce kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Onlarca metre uzayabilen asma bitkisinin meyvesi olan üzüm, tırmanıcı bir bitki olarak biliniyor. Bu nedenle üzümün yere temas etmemesi, dallara ya da yapılan çubuklara tutunması önem arz ediyor. Aksi halde üzümler çürüyüp çok kolay bir şekilde bozulabilir.
ÜZÜM PEKMEZİ NASIL YAPILIR?
'Mor hazine' olarak isimlendirilen Tilki Kuyruğu üzümünün pekmez serüveninde önce üzüm suyunun yoğunlaşması için 2 gün kasalarda dinlendirilen üzümler, geleneksel yöntemlerle erkekler tarafından havuzlarda ezilerek şıra haline getiriliyor. Bu işlemin ardından bir gün daha bekletilen şıranın üzerine bölgede "pekmez toprağı" olarak bilinen kil ilave ediliyor ve 8 ila 10 saat bekletiliyor. Ertesi sabah topraktan arındırılan şıranın kaynatma işlemine geçiliyor. Mahalle meydanına kurulan kazanların başında imece usulü çalışan kadınlar da odun ateşiyle ısıtılan kazanlarda üzüm suyunu yaklaşık 16 saat kaynatıyor. Kıvamını aldıktan sonra 6 saat dinlendirilen pekmez, katkı maddesi kullanmadan çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra şişelere dolduruluyor.