Elektrikli otomobil sahiplerini uyaran uzmanlar, ortaya çıkan yeni problemler ilgili hangi noktalara dikkat çekti? Elektrikli araç kullanan sürücüleri bekleyen risklere birlikte göz atalım…

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN SES UYARISI

Mobilite alışkanlıklarının elektrikli aracın dönüşüm hızına yetişemediğinin belirten CEO Saim Aşçı,  “Hepimiz benzinli veya dizel araçlar kullanırken son birkaç yılda hızla hayatımıza elektrikli araç gibi bir gerçek girdi. Basit bir örnekle çoğu elektrikli araç sessizliğiyle övünüyor. Yaya koruması için yapay sesler üretilse bile şehir içinde yayalar olarak nasıl bir refleks vereceğimizi halen bilmiyoruz” dedi.

ANİ HIZLANMALAR KAZA NEDENİ

Elektrikli araçların kısa sürede çok yüksek hızlara ulaşmasının kaza nedeni olduğunun altını çizen Aşçı, “100 beygirlik benzinli aracını satıp yerine 200 beygirlik elektrikli araç alan sürücü, sahip olduğu aracın sorumluluğunun bilincinde olmalı. Elektrikli araçlardaki hemen hemen her kazanın yüksek hız-ani hızlanmalar sebebiyle olduğu söyleniyor. Gerekirse bu araçları satan markalar, sürücüleri bilinçlendirecek kısa bir eğitime tabii tutmalı” diye konuştu. 

Adana Ticaret Odası'ndan mobil devrim! ATO uygulaması hazır Adana Ticaret Odası'ndan mobil devrim! ATO uygulaması hazır

BATARYALAR BÜYÜK SORUN

Aşçı, “Batarya sebebiyle elektrikli araçların konvansiyonel araçlardan ortalama 250-300 kilogram daha ağır olduğu ortaya çıkıyor. Elektrikli araçlarda yangın riski benzinli araçlara kıyasla daha düşük olsa da olası bir kaza anında benzinli araçlardaki kadar su tüketimi yeterli olmuyor ve batarya tutuşursa söndürmek için 10 kat daha fazla suya ihtiyaç gerekebiliyor.  Yangın anında lityum-iyon bataryalar özel yağlar, solüsyonlar, battaniyelerle etkili bir biçimde söndürülebiliyor” tespitlerinde de bulundu. 


 
 

Muhabir: VELİ AKOĞLU