Türkiye'de ekonomik istikrarın sağlanması için atılan adımların yanı sıra yüksek enflasyonun etkisiyle vatandaşın alım gücünde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Bu durum, hayat pahalılığını daha da hissedilir kılıyor ve pek çok hane halkını zor durumda bırakıyor.

 

AĞUSTOS AYINDA GIDA FİYATLARI NASIL DEĞİŞTİ?

Araştırma ve ekonomik verilere göre, Türkiye'de gıda fiyatlarında ağustos ayında aylık yüzde 4,63'lük, yıllıkta ise yüzde 77,04'lük bir artış gözlemlendi. Türk-İş'in yayımladığı rapora göre, ağustos ayı yoksulluk sınırı 39 bin 733 TL, açlık sınırı ise 12 bin 198 TL olarak hesaplandı. Bu rakamlar, önceki aya göre sırasıyla 37 bin 974 TL ve 11 bin 658 TL'den yükseğe çıktı.

 

GEÇİM SIKINTISI DERİNDEN HİSSEDİLİYOR

Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon altında satın alma gücü gerileyen ücretler, geçim sıkıntısı, özellikle gıda fiyatlarındaki sürekli gerçekleşen sert yükselişler insanların daha da zor bir yaşam sürmesine neden oluyor. Artan vergiler, akaryakıt fiyatları, kiralar vs. haneleri fedakârlık yapmaya zorluyor.

 

ENFLASYON ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA NASIL BİR SEYİR İZLEYECEK?

Resmi açıklamalara göre önümüzdeki dönemde enflasyonun artma eğilimini sürdüreceği, ancak 2024 ortasından itibaren düşüş trendine gireceği ifade ediliyor. Bunun yanında, geçtiğimiz aylarda baz etkisi ile azalan yıllık enflasyonun tekrar artış göstereceği belirtiliyor. Faiz artırımları ve diğer parasal sıkılaştırıcı önlemler ile talep kaynaklı enflasyonun bir nebze yavaşlatılması planlansa da, birikmiş maliyetler ve beklentilerdeki bozulma bu duruma engel olabilecek gibi gözüküyor. TÜİK verilerine göre yüksek çekirdek enflasyon da bu eğilimi destekler nitelikte.Ekonomik politikalar ve enflasyonun seyri, önümüzdeki dönemde hem hükümetin hem de vatandaşın gündeminin başında yer alacak gibi duruyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ