Antalya Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde 12. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Kongresi (TSRM 2024) kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Kongrede insan neslinin devamını sağlayan üreme üzerine sunumlar yapıldı. Kongrede şehir hayatına geçişle düşen üreme oranlarının sistemin devamlılığını tehlikeye attığı görüşü öne çıktı. 

DOĞURGANLIK ORANLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Prof. Dr. Ata, dünyanın önünde büyük bir ürememe probleminin olduğunu belirterek Türkiye'deki doğurganlık hızının kaydedildiğinden bu yana en düşük rakamlarda olduğuna dikkati çekti. Ata, "Gerçekten 3 çocuk yapılmadığı sürece nüfuslar küçülüyor, yaşlanıyor ve sistemlerin dönmesi olanaksız hale geliyor. O sebeple bunun nedenlerini bulup bununla ilgili farkındalık yaratmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"İNSANLAR NİYE ÜREYEMİYOR?" 

Nüfus probleminin çözmenin yolunun bilimsel gelişmeler, tüp bebekteki ilerlemeler olmadığına işaret eden Ata, "İnsanların doğal yollarla dahil daha çok üremesini sağlamamız gerekiyor. 'İnsanlar niye üremiyor?' diye bakıldığında şehir hayatında çocukların kırsal hayata göre zenginlik değil de maddi yük olmaları ailelere. Bu maliyet nedeniyle insanlar daha az çocuk yapıyor. Ekonomik endişeler ve gelecek belirsizliği görmeleri nedeniyle insanlar çocuk yapmıyorlar." diye konuştu.

"HORMON TEDAVİSİ KANSER RİSKİNİ ARTIRMIYOR"

Ata, ilk çocuk gibi ikinci ve üçüncü çocuklar için de devletin destek vermesi gerektiğini kaydetti. Tüp bebek tedavisi sırasında verilen hormonların kadınlarda kalıcı bir etkisinin bulunmadığına işaret eden Ata, hormon tedavisinin kanser riskini arttırmadığını gösteren bilimsel çalışma olduğunu dile getirdi. 27 ülkeden 800'den fazla katılımcının yer aldığı kongre, yarın sona erecek.

Kaynak: AA