Antalay'nın Konyaaltı ilçesinde bulunan Doyran Göleti'nin kader günü geldi çattı. Su kaynağının üzerine yapılması planlanan HES projesi kapsamında yarın Doyran Mahallesi Merkezi Mahalle kahvesi önünde halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı düzenlenecek. Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya HES projesine kesinlikle karşı olduklarını belirterek, " Buralardaki içme suları ile besleniyoruz. Şuan bizim göletlerimiz bomboş. Biz HES istemiyoruz, HES kararı bölge içi katliam olur” dedi. 

DOYRAN İÇİN KADER GÜNÜ 

Konyaaltı İlçesi Doyran ve Geyikbayırı Mahalleleri sınırlarında Doyran Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan 198 milyon TL maliyetli Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (8,00 MWm/7,76 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Obelya Mühendislik Çevre ve Yatırım Danışmanlığı Hizmetleri tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası’nın halkın görüşüne açıldığı duyuruldu. HES projesi kapsamında yarın Doyran Mahallesi Merkezi Mahalle kahvesi önünde halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı düzenlenecek.

BÖLGE İNSANI TEDİRGİN

Bölgede faaliyete geçirilmesi düşünülen HES projesi yöre halkında büyük bir tedirginliğe neden oldu. Yükselen itirazların ardından Doyran, Çamlıbel, Doyran Dağ, Gökçam, Karatepe, Geyikbayırı, Kır, Akdamlar, Çağlarca, Aşağı Karaman, Bahtılı Muhtarları Doran’a HES yapılmasına karşı itiraz dilekçelerini hazırladı. Hazırlanan dilekçeler Antalya Valiliği’ne, Konyaaltı Kaymakamlığı’na, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne, Konyaaltı Belediyesi’ne, AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti il ve ilçe başkanlıklarına iletildi.

Doyran-HES tepkisi

“İSTEMİYORUZ”

Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya, HES projesine en başından beri karşı olduklarını ifade ederek, hiçbir koşulda kararlarının değişmeyeceğini ifade etti. Bölgenin doğa cenneti olarak bilindiğini ve aynı zamanda seracılık faaliyetlerinin yaygın olduğunu ifade eden Akkaya, “12 bin dönümün 2 bin dönümü sera. Orada her çeşitten sebzeler yetişiyor. Bu sebzeler arasında Avrupa’ya gönderdiğimiz raf ömrü uzun olan patlıcanımız var. Beni geçenlerde bir şirket çalışanı arayarak ÇED raporu hazırlayacaklarını söyledi. Buna karşı çıktım. Daha sonra Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden arandım. 8 Ekim’de bir toplantı olacak. 4 tane su aldığımız kaynak var. Buralardaki içme suları ile besleniyoruz. Şuan bizim göletlerimiz bomboş. Biz HES istemiyoruz, HES kararı bölge içi katliam olur” dedi.

Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya

“ÇEVREYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

HES projesine TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Tat’ta tepki gösterdi. Doyran Göleti’ni besleyen kaynaklardan birine yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projesinin Antalya’nın doğasına ve tarımına telafisi zor zararlar verecek bir girişim olduğunu ifade eden Tat, göleti besleyen kaynaklar üzerine kurulması planlanan HES’in suyu cebri boru içerisine alarak enerji üretileceğini belirtti. Projenin, doğal bitki örtüsü, akarsu ekosisteminde yaşayan canlılar ve tarımsal faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açacağı uyarısında bulunan Tat, “Su kaynaklarının doğal akışının engellenmesi ve cebri borularla taşınması, tarım arazilerini sulayan ve içme suyu olarak kullanılan suyun miktar ve kalitesinde ciddi düşüşlere neden olacaktır. Ayrıca bu bölge, Antalya’nın içme suyunu da besleyen önemli bir kaynaktır ve suyun doğal yapısında meydana gelecek değişimler, halk sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyecektir. Doğal kaynaklarımızın korunması, yalnızca bugünü değil, gelecek nesillerin de yaşam kalitesini garanti altına almak açısından kritik önemdedir” demişti.  


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN