Antalya Manavgat’ta Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınının ardından TOKİ tarafından ihtiyaç sahibi aileler için yapılan lüks konutlar satılmaya başlandı. Doğal manzaralı olarak tanıtılan evler için milyonlar isteniyor. Yaşanan acılar unutulmadan konutların satılması büyük tepki çekti. 

DEVLET YAPTI MİLLET SATIYOR 

Körfez Gazetesinin araştırdığı konuda mahalle muhtarları daha da vahim söylemlerde bulundu. Yangının ardından bölgeye çok sayıda konutun yapıldığını belirten muhtarlar, yanan tavuk kümeslerinin yerine TOKİ konutu dikildiğini ifade etti. Dikmen Mahallesi Muhtarı Osman Geder de mahallesinde ihtiyacı olmayan çok sayıda kişiye konut yapıldığını belirterek, bu kişilerin bu konutları kiraya verdiğini, şahısların mevcut evinde oturmaya devam ettiğini savundu. Mahalle muhtarları devletin büyük emek vererek inşa ettiği konutların satılmasına tepki gösterdi. 

GÜNLERCE SÜREN YANGININ ÜZERİNDEN ÜÇ YIL GEÇTİ

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre; Manavgat'ta 28 Temmuz 2021'de başlayan, rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan, 7 kişinin öldüğü ve 60 bin hektarlık alanın zarar görmesi sonucu günlerce süren yangının üzerinden üç yıl geçti. Cumhuriyet döneminin 'en büyük orman yangını' olarak tarihe geçen büyük yangında 2 binin üzerinde ev, iş yeri, depo ve ahır zarar gördü.  Yangının ardından acıların unutulması ve bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için seferberlik ilan edildi. Kamu kurum ve kuruluş çalışanları günlerce mahalle mahalle incelemelerde bulunarak eksiklikleri tek tek not etti.  Manavgat, Alanya, Akseki ve Gündoğmuş ilçelerinde etkili olan orman yangını afeti sonrası bin 313 konut ağır hasarlı olarak tespit edildi. 

565 KONUTUN TESLİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konutları hasar gören 664 kişi için AFAD'tan, 236 kişi kentsel dönüşümden hak olarak kabul edilerek, 901 hak sahibi için toplam 910 adet konut, 5 adet köy konağı ve 3 caminin TOKİ tarafından yapılması kararlaştırıldı. 431 adedi hak sahiplerinin kendi mülkiyetindeki parsellere, 479 adedi mülkiyeti hazineye ait toplu alanlarda yapılan 910 adet konutun; 149 adedi tek katlı, 761 adedi çift katlı olarak inşa edildi. AFAD tarafından Manavgat ilçesinde 455, Akseki ilçesinde 59, Gündoğmuş ilçesinde 40, Alanya ilçesinde 11 olmak üzere toplam 565 konutun teslimi gerçekleştirildi. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığınca ise 233 yapı vatandaşlara teslim edildi. 9 konutun rezerv alan ilan edildiği Manavgat Orman Yangını sonrası TOKİ'nin teslim edeceği konut sayısı 13, AFAD'ın ise 100 olarak açıklandı.

5 MİLYON 170 BİN FİDAN DİKİLDİ

Çalışmalar bununla da sınırlı kalmadı. Kül yığınına dönen doğa için de acil eylem planına geçildi. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nün yeşillendirme çalışmaları kapsamında 5 milyon 170 bin fidan dikildi. 153 bin ton tohum toprakla buluştu. 30 bin hektarlık alanda tabii, 14 bin hektarda suni gençleştirme uygulandı. 467 hektar alanda ise endüstriyel plantasyon ile ağaçlandırılma yapıldı. 255 bin adet harnup, 220 bin adet servi, 110 bin adet zakkum, 65 bin adet diğer yapraklı ağaçlara ait fidanı dikildi. Yangına dirençli türler ile birlikte 4 milyon 520 bin adet de kızılçam olmak üzere toplam; 5 milyon 170 bin adet fidan toprakla buluşturuldu. 

TOKİ KONUTLARI SATILMAYA BAŞLANDI

Doğanın ve beşeri sistemin yeniden ayağa kalktığı Manavgat’ta yaşanan bir gelişme ise tepki çekti. Devletin sahiplerine bir an önce yaparak teslim etmek için gece gündüz mesai harcadığı TOKİ tarafından yapılan konutlar satılmaya başlandı. İnternet ilan sitelerine konulan doğal manzaralı olarak alıcıların dikkatine sunulan konutlar için milyonlar istendi. Körfez Gazetesinin satıcılardan bir tanesinin emlakçısı B.Ö, konutun neden satıldığı yönündeki soruya şu açıklamayı yaptı: “Ev sahibi uzun süre önce hayatını kaybetti. TOKİ tarafından yapılan bu ev de 4 kardeşe düştü. Onlar da babalarından geri kalan bu evi satmak istediler” dedi. 

“TAVUK KÜMESİNİ EV DİYEREK GÖSTERİP EV YAPTIRANLAR VAR”

Konutların satılmasına mahalle muhtarları ise tepkili. Tarihi yangından geriye adeta bir şeyin kalmadı, 2 kişinin can verdiği Kalemler Mahalle Muhtarı Tahsin Uysal, evlerin TOKİ’ye yönelik borçlarının devam ettiği için satılamayacağını öne sürdü. Birkaç mahallede evleri satmaya yönelik girişimlerin olduğunu ifade eden Uysal, “Bu evlerin daha ödeme planı çıkmadı. Ne kadar ödeyeceğimiz belli değil. Birkaç ay içerisinde belli olacak duyumları alıyoruz. Bu evleri bu şekilde kimse almaz. Yapılan çok yanlış. Devletimiz burada insanlar acılarını unutsun diyerek elini taşın altına koymadı, taşı aldı başka yere koydu. Tavuk kümesini ev diyerek gösterip ev yaptıranlar var. 2020 yılı uydu görüntülerine bakılsa bu net bir şekilde görünürdü. TOKİ konutları için milyonlar isteniyor. Bu fiyatlar neye göre belirleniyor. Tapusu olmayan bir ev için bu girişimleri yapanlar kimler?” dedi.

 

“OTURMAK İSTEMEYEN DEVLETE GERİ İADE ETSİN”

Güzelyalı Mahalle Muhtarı Mustafa Manav, “Tavuk kümesi gibi yerler ev yapıldı. Satılmaması gerekir. Gerçek evi yananlar oturuyor. Bana 50 milyon TL versen vermem. 50 yıl önce tavuk kümesi yapılan yerlere ev yaptırdılar. Biz bunlara karşıyız, bizim mahallemizde 11 tane TOKİ evi var. Oturmak istemeyen devlete geri iade etsin, devlet değerlendirsin. Bizim şuan bir tane kapalı pazar yerine ihtiyacımız var. Onun dışında devletimize teşekkür ederiz” dedi. 

“TOKİ TARAFINDAN YAPTIRILAN EVLERİ KİRAYA VERENLER VAR”

Dikmen Mahallesi Muhtarı Osman Geder de yangında mahallesinde 30’a yakın evin yandığını yaşanan mülkiyet problemlerinden dolayı diğer mahallelerden de gelenlerin olması ile birlikte mahallesine 120 tane TOKİ konutu yapıldığını söyledi. Satışa karşı çıktıklarını ifade eden Geder, “Yanan tavuk kümesini ev diye gösterenler olmuş. Devletimiz acılar unutulsun diye tavuk kümesine ev yapıldı. Adamın evi yanmadı ama evi var. Bunu ispatlamak çok kolay. TOKİ tarafından yaptırılan evleri kiraya verenler var. Satılması gayet normal. Nasıl bir yol izlendi. Bir kişinin oto garajı yandı, bu adama ev yapıldı. Kendisi evinde oturuyor, burayı ise kiraya verdi. Bu kadar da olmaz. Ayıptır. Vicdanı rahat mı bu kişilerin? Dönmeyen dolap kalmadı. Ben o zaman muhtar değildim. Bir kişinin evi yandı ise mutlaka yapılması gerekirdi” tepkisinde bulundu. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN