Kahramanmaraş'ta 6 Şubat gecesi meydana gelen deprem, vatandaşları uykuda yakalamıştı. İlk depremin ardından çok geçmeden yaşanan ikinci deprem ise yüzlerce binanın yıkılmasına, binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

1400 KİŞİYE MEZAR OLDU

Kahramanmaraş'ın en bilinene ve 'güvenli' olarak görülen Ebrar Sitesi, depremden önce birçok kişinin tercih ettiği yerleşim yerlerindendi. Toplamda 22 bloktan oluşan bu yerleşim sitesi, binlerce kişiye yuva olmuştu. Depremlerin ardından Ebrar sitesi tamamen yıkılmış, 1400 kişi ise hayatını kaybetmişti.

SKANDAL GERÇEKLER

Depremden yaklaşık 10 ay sonra Ebrar Sitesi'ne dair yayımlanan araştırmada ise skandal gerçekler ortaya çıktı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerince yapılan araştırmalarda Ebrar Sitesi'nin deprem güvenliğine dair bir rapor hazırlandı.

KOLON VE PERDE  DUVARLARDA ÇİROZ

Ebrar Sitesi'nin L bloğunun ilk yapı ruhsatının 2004, tadilat ruhsatının ise 2006'da düzenlendiği belirtildi. Binanın kolon ve perde duvarlarına 'çiroz' yerleştirildiği tespit edildi.

BETON ELLE UFALANABİLECEK KADAR DÜŞÜK MUKAVEMETE SAHİP.

Yayımlanan raporda aşağıdaki bilgilere yer verildi:

"Ebrar Sitesi'nde bulunan tüm binalarda betonun karışımında kırma taş kullanıldığı, betonun elle ufalanabilecek kadar düşük mukavemete sahip olduğu, beton içerisinde hava boşlukları ve segregasyon oluşumları bulunduğu, çimentonun birleştirici özelliğinin düşük olduğu, sahadaki gözlemlerde kolon ve kirişlerin donatı sayısı ve bağlantılarının uygun ve yeterli olmadığı, düz ve nervürlü donatıların yönetmeliklere aykırı olarak bir arada kullanıldığı ve etriye kanca açılarının 135 derece olmadığı belirtilmektedir."

İNCELEMELER SONUCU…

“Soruşturma dosyası üzerinden yapılan inceleme, değerlendirme ve elde edilen bulgular neticesinde, söz konusu binada projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarında Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ve İmar Kanunu esaslarına yeterince uyulmadığı görülmüştür.”

Raporda müteahhitin, şantiye şefinin, yapı kontrolü gerçekleştirenlerin asli ve taki kusurlu olduğu ifade edildi.

 

Kaynak: AA