İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya şubesi; genel merkezin 69. Antalya şubenin 35. kuruluş yıldönümünü bir otelde kutladı. Düzenlenen geceye Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve üyeler katıldı. Gecede meslekte 25, 40, 50 ve 60 yılını dolduran üyeler de plaketle onurlandırıldı.
BİR AVUÇ GENCİN ÇABASIYLA KURULDU
Törende konuşma yapan İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Örgütlenme serüveni belki de 100 yıl öncesine dayanan İnşaat Mühendisliği, 69 yıl önce 19 Aralık 1954 tarihinde TMMOB çatısı altında Odasına kavuşmuştur. Mesleki çıkarlarını koruyabilmek, birlik ve dayanışmanın meslekte tezahürü olmak amacıyla bir araya gelmiş bir avuç gencin çabalarıyla kurulan İnşaat Mühendisleri Odası, bugün 160 bini aşkın üyesiyle toplumun derinlerine kök salmış bir örgütlülüğe dönüşmüştür. Antalya Şubemiz 6500 üyesiyle; meslek, meslektaş, kent ve ülke sorunlarına aklın ve bilimin öncülüğünde çözüm üretmek için canla başla çalışmaya ve doğruları söylemeye devam etmektedir” dedi.
BU MEŞALE HİÇ SÖNMEYECEK
Cumhuriyetin 100. yılına vurgu yapan İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “İnşaat mühendisleri olarak; ulusun geleceğini yoğuran bilim ordusunun birer ferdi olmaktan gurur duyuyoruz. Yurdumuzu muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için yürüdüğümüz bu yolda elimizde tuttuğumuz meşale hiç şüphesiz müspet ilimdir. Bu ilim ışığında; bilimle, teknikle ve milli kültürümüzle hiç durmadan çalışarak bu sonsuz yolda onurlu vazifemizi yerine getirmek yegâne amacımız olacaktır. Hiç şüphesiz Cumhuriyetin gençliği her nesilde bu mirası onurla taşıyacak ve sonraki nesillere aktaracaktır” diye konuştu.
GÜVENLİ YAPILAŞMA TEORİĞİ ORTAYA KONULMALI
Konuşmasında 6 depremini hatırlatıp, kentleşme vurgusu yapan İMO Şube Başkanı Akdoğan, “Ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşaklarının üzerinde bulunmaktadır. Biz bu yıl deprem gerçeğiyle bir kez daha karşılaştık. Öncelikle acı hatıralarıyla hafızalarımıza kazınan 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybetmiş vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Yaşadığımız bu büyük deprem bir kez daha göstermiştir ki; deprem bir doğa olayıdır ve üzerinde durulması gereken asıl mesele deprem değil depremde yıkılacak, can kaybına neden olacak yapılardır. Bunu nasıl daha aza hatta sıfıra indirebiliriz! Daha fazla geç kalmadan; Ülkemizde hiçbir bölgeyi ayırmadan toplumsal deprem bilincinin oluşması için çaba göstermeliyiz. Güvenli yapılara kavuşma teoriğini ortaya koymalı ve hızlıca hayata geçirmeliyiz. Planlamadan tasarıma, denetlemeden uygulamaya, kontrolden iyileştirmeye kadar yapı üretim aşamalarını titizlikle gözden geçirmeli, düzenlemeler derhal ortaya konmalıdır. Bu bağlamda öncelikli olarak yerel yönetimler olmak üzere tüm paydaşlar inisiyatif almalı, birlikte çalışma iradesi gösterebilmelidir. Bugün anlaşılmıştır ki; özellikle yerel yönetimler için zaman daralmış, depreme ilişkin gerçekçi bir projeksiyon ortaya koyarak yaşanacak acıların önüne geçmek için yapılacak çalışmalar tercih değil zorunluluk haline gelmiştir. Bilinmelidir ki İnşaat Mühendisleri Odası bu hususlarda çözüm odaklı ve eleştirel yaklaşımlarıyla katkı sunmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
Akdoğan, Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ sözlerini hatırlatarak, bağımsızlık ve demokrasi dolu nice yılların yaşanmasını temenni etti.