TÜİK “Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu 2024” istatistiklerini açıkladı. Hanelerdeki 15 yaş ve altındaki tüm çocukların sağlık ve yoksunluk durumları tespit edildi. İç karartan verilere göre, her 10 çocuktan birinin maddi yetersizlik yaşadığını ortaya koydu. 

ÇOCUKLAR KIRMIZI ET YA DA TAVUK TÜKETEMİYOR 

15 yaş ve altı çocukları günde en az bir kez taze meyve ve sebze tüketemeyen hanehalkı oranı yüzde 10,0, diğer nedenlerle tüketemeyen hanehalkı oranı ise yüzde 3,3 olarak tahmin edildi. Günde en az bir kez et, tavuk ve balık içeren yemek tüketebilen çocukların oranı yüzde 69,8 olurken, maddi sebeplerle tüketemeyenlerin oranı ise yüzde 23,1 oldu.

Antalya Halk Et Kırmızı Et (4)

ÇOCUKLAR PARALI OKUL GEZİLERİNE KATILAMIYOR 

Çocukları için evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilen hanehalkı oranı yüzde 51,2 iken maddi yetersizlik nedeniyle evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamayan hanehalkı oranı yüzde 22,2, diğer nedenlerle karşılayamayan hanehalkı oranı ise yüzde 26,6 olarak gerçekleşti. Boş zaman aktivitelerine maddi sebeplerle katılamayanların oranı yüzde 18,2 oldu. Diğer nedenlerle katılamayanlar ise yüzde 45,9 oranında oldu. Çocukların yüzde 55’i paralı okul gezilerine katılabiliyor. Yüzde 26,3’ü diğer nedenlerle, yüzde 18,7’si de maddi nedenlerle paralı okul gezilerine katılamıyor.

AİLELER İKİNCİ EL EŞYAYA YÖNELDİ 

Yaşanan geçim sıkıntısı, aileleri çaresiz bırakıyor. Anneler, çocuklarına yetememenin yüküyle mücadele ediyor. Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan aileler, ikinci el giysi ve ayakkabılarla ayakta kalmaya çalışıyor. Bir anne yaşadığı zorlukları şöyle dile getirdi: “Çocuğa ikinci çift ayakkabı alamıyoruz. Bir ayakkabının fiyatı en az 1500 lira. Yağmur yağıyor, çocuğun ayakkabısı ıslanıyor ama yenisini almaya gücümüz yetmiyor. Sofradan kısarak, ikinci el giysi ve ayakkabılarla çocuklarımızı büyütmeye çalışıyoruz.”


 

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN