Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2005 yılında " devlet destekli TARSİM" kapsamında çiftçilerin doğal afetlere karşı korunmasını ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla bir koruma kalkanı oluşturduklarını şu sözlerle belirtti,
"Çiftçilerin doğal afetlerden korunması ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla 2005'te 'devlet destekli TARSİM' başlığıyla koruma kalkanı oluşturduk."
SİGORTALI SAYISI VE PRİM ADEDİ ARTIYOR
TARSİM kapsamında sağlanan devlet destekleri ve tazminat ödemeleri sayesinde tarım sektöründe gıda arz güvenliğinin yanı sıra çiftçilerin de mağduriyetinin önüne geçildiğini ifade eden Yumaklı, tarımda sigortalı sayısında ve prim adedinde gözle görülür artışlar yaşandığını belirtti.
TARSİM’İN KAPSAMI GENİŞLİYOR
Yumaklı, tarım sigortalarının bitkisel ürünler, sera, büyükbaş hayvanlar, küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri, köy bazlı kuraklık, arıcılık ve gelir koruma olmak üzere 9 farklı branşta faaliyet gösterdiğini söyledi. Bu branşlar dolu, don, fırtına, sel ve su baskını gibi farklı doğal afetler ve yaban domuzu, zorunlu kesim, yavru ölümü gibi çeşitli hasar türlerini kapsıyor.
ÖNE ÇIKAN İSTATİSTİKLER
Tarım ve Orman Bakanı, ilk poliçenin kesildiği 2006 yılından bugüne kadar toplam 22 milyon 472 bin 653 poliçe düzenlediklerini ve çiftçilere 20,3 milyar liralık devlet sigorta prim desteği sağladıklarını belirterek,
"Çiftçilere 20,3 milyar liralık devlet sigorta prim desteği verildi. Üreticilere 15,7 milyar liralık hasar tazminatı ödendi. 1 Ocak'tan bugüne toplam düzenlenen poliçe sayısı 1 milyon 903 bin 507, devlet sigorta prim desteği 5,6 milyar lira oldu" dedi.
Yumaklı, sigortasını hala yaptırmamış çiftçileri koruma kalkanından yararlanmaya davet etti ve ekledi,
"Üreticilere 8 aylık dönemde 2,7 milyar liralık hasar tazminatı ödenirken, 3,9 milyar liralık muallak hasar tutarı ise ödeme aşamasında bulunuyor."