Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Cavit Arı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında; araç sahiplerine, araç muayenesi dışında artık bir de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ücreti getirilmesini eleştirdi. Arı, vatandaşın ekonomik sıkıntı çektiğine dikkat çekerek bu uygulamanın getireceği mali yükü kabul etmenin imkansız olduğunu söyledi.
VATANDAŞLAR 2 KEZ MTV ÖDEDİ
Geçtiğimiz yıl vatandaşların iktidar nedeniyle ülkede ilk kez motorlu taşıt vergilerini 2 kez ödemek zorunda kaldığını belirten Arı, “Araç sahipleri 2 taksit hâlinde 2 kez yani normal ödeme ile birlikte 4 taksit olarak ödeme yaptı. Bu uygulama tarihte ilktir. Şimdi, yine bir ilk yaşanacak ve araç sahipleri, araç muayenesi dışında artık bir de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ücreti ödeyeceklerdir” dedi.
“DİJİTAL ETİKET ZORUNLU KILINDI”
Maliyeye bağlı olarak Darphaneye, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurması ve bu sisteme dâhil araçların sisteme kaydedilmesi karşılığında etiket verme yetkisinin verildiğini hatırlatan Arı, “Bu bandrolü almak önce şirketlere zorunlu kılındı ve şirketler, aktiflerine kayıtlı veya kiralama yoluyla edindikleri araçları bu sisteme 31 Aralık 2024 tarihine kadar aracın plaka sisteminin kayıtlı olacağı dijital etiket almak zorunda bırakıldı” diye konuştu.
“KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Akabinde diğer araçlara Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin uygulanması zorunluluğunun getirildiğini vurgulayan Arı, “Bu, bedava mı?” diye sordu. Arı, şöyle devam etti: “Tabii ki değil, bedava olsa zaten böyle bir düzenleme çıkmazdı. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nde aracına bu sistemi taktırmak için vatandaşın araç başına ödeyeceği tutar 2,172 liradır. İlk olarak takılacak 20 milyon araç sahibinin ödeyeceği tutar ise yaklaşık 43 milyar liradır. Bunu kabul etmek mümkün değildir.”
UTTS YAPTIRMAYANLARA PARA CEZASI
Sistemin para cezası uygulamalarını da beraberinde getireceğini kaydeden Arı, “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi yetkilendirilmiş taşıt montaj firması listesinde bulunan şirkete araç başına 2.172 TL ödenecek. Tabii, sistem önce şirketlerle başlasa da 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı Tebliğ'e göre 1 Temmuz 2025 tarihine kadar trafikte kayıtlı tüm araçlar yönünden de zorunlu hâldedir. Bu işi yaptırmayanlara da 6 bin lira ile 20 bin lira arası bir ceza getirilmektedir” şeklinde konuştu.
“ŞİRKETLER ÜZERİNDEN PARA ALIYORSUNUZ”
“Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni hem vatandaşa mecbur bırakıyorsunuz hem şirketler üzerinden bir para alıyorsunuz” diyen Arı, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Yani bir taraftan bandrol, bir taraftan vermiş olduğunuz bu şirketler üzerinden de araç sahiplerine yeni bir külfet geliyor. Bu da sizin, tabiri caizse, bir hüneriniz olarak kayda alınacak. İleriki süreçlerde, ‘Mehmet Şimşek döneminde bu getirilmişti’ denecek.”