Orman yangınlarında en riskli illerin başında olan Antalya için bir an önce teyakkuza geçilmesine dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, “Önlem alırken ve mücadele ederken onları vatan toprağımız, namusumuz ve geleceğe bırakacağımız en önemli miras olarak görmeliyiz” dedi. 

“RİSK YÜKSEK! TEYAKKUZA GEÇMELİYİZ”

Orman yangınlarıyla mücadeleyi meclis kürsüsüne taşıyan Aykut Kaya, bir an önce teyakkuza geçilmesi gerektiğini belirtti. Sözlerine Mardin ve Diyarbakır’da çıkan yangında yaşamını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı ve yaralılar için acil şifa dileklerinde bulunarak başlayan Kaya, “Maalesef orman yangını riskinin en yüksek olduğu; teyakkuza geçmemiz gereken dönemdeyiz” ifadelerini kullandı.

Muğla Orman Yangını

ORMAN YANGINLARI SİYASET ÜSTÜ BİR MESELE”

Türkiye’nin yüz ölçümünün yüzde 29,4'ünün ormanlarla kaplı olduğunu ve ormanların önemine dikkat çeken Kaya, “Ormanlar vatanımızın yaşam damarlarıdır. Orman yangınlarıyla mücadele siyaset üstü bir meseledir; yani milli bir görevdir. Dünyanın en öncelikli konularından biri olan iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha çok hissediyoruz.” dedi.

“ORMAN YANGINLARI SIKLIĞINI VE ŞİDDETİNİ ARTTIRIYOR”

“Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların artması ve yağış düzenlerinin değişmesi, orman yangınlarının sıklığını ve şiddetini artırıyor” diyen Kaya, “Doğu Akdeniz coğrafyası da iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan bölgeler arasında yer alıyor. Ancak ne yazık ki ülkemiz iklim değişikliğine hazırlık performansı yeterli ülkeler arasında yer almıyor.” İfadelerine yer verdi.

TÜRKİYE İKLİM POLİTİKASINDA SONUNCU SIRADA

İklim Değişikliği Performans Endeksi 2024 sonuçlarına göre Türkiye’nin 67 ülke arasında 56. sırada yer aldığını belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“En zayıf olduğumuz alan ise iklim politikası. 67 ülke arasında sonuncu sıradayız. Orman alanlarının önemli bir bölümü yangın riskiyle karşı karşıya olan bir ülke için kabul edilebilir bir sonuç değildir bu. Eğer iklim politikası tasarlayamıyorsanız bari karbon yutak kapasitemizi oluşturan ormanları korumaya yönelik tedbirler alma konusunda çekimser olmayın.” 

Çanakkale Yangınları Orman Yangını

YAPILMASI GEREKEN ÇOK ŞEY VAR

Orman yangınlarıyla mücadelenin üç aşaması dikkat çeken Milletvekili Kaya, “Yangın öncesi, yangın anı ve yangın sonrası. Bizim öncelikle yangın öncesine ve mücadele kısmına ağırlık vermemiz gerekiyor.  Yaşadıklarımızdan ders alarak, yangın öncesinde alınacak önlemleri belirlemeliyiz. Örneğin 2021 yılında yaşadığımız Manavgat orman yangını birçok ders verdi bize. O süreçte yangına müdahale konusunda koordinasyonu sağlayamadık ve büyük bir keşmekeşlik yaşandı. Gördük ki tüm paydaşlar yangın anında tek merkezden koordinasyonla hareket etmeli, güçlü bir iletişim mekanizması kurularak yangınlarla mücadelede var olan tüm kaynaklar doğru zamanda doğru noktada seferber edilmeli. Bu koordinasyonu yönetecek kişi, Orman Kanunu'nun 69. maddesinin 1. Fıkrasında da belirtildiği üzere mahallin en büyük mülki amiri yani Validir. Vali bu koordinasyonu sağlamalı ve yangın amirine dışarıdan, özellikle de siyasiler tarafından müdahale edilmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu. Orman Genel Müdürlüğü'nün istatistiklerinin orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Kaya, “Özellikle riskin arttığı bu dönemlerde, orman alanlarının kullanımı ve girişleri ile ilgili yasal tedbirler alınmalı ve denetimler artırılmalıdır. İktidar, ormanları korunması gereken doğal varlıklar yerine üretim alanı olarak görmekten, ülkeyi ormansızlaştırma sevdasından vazgeçmeli.” şeklinde belirtti. 

Orman Yangını Hüzünlü Vatandaş

ZEYTİNPARK KORUNMALI VE YAŞATILMALI

2630 dönüm ile Türkiye'de şehir merkezindeki en büyük yeşil alan olan Zeytin Park’ın korunması ve yaşatılması gerektiğini dikkat çeken Kaya, “Bu tür alanları ve uygulamaları yaygınlaştırmak zorundayız. Orman Genel Müdürlüğü, gönüllüleri eğiterek onlara ekipman vermektedir. Her ilde, her ilçede bu konuda gönüllüler ordusu oluşturmamız ülkemiz için faydalı olacaktır. Ayrıca taşıma su kaldırma kapasitesi yüksek helikopterlerin de envantere bir an önce kazandırılması gerekiyor. Mevcut helikopterler büyük yangınlarda yeterli verimlilik göstermemektedir.” dedi. 

Zeytin Park Kuş Bakışı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI İÇİN DÜZENLEME ÇAĞRISI

Orman yangının da cansiperane çalışan Orman Genel Müdürlüğü mensuplarına verilen yangın fazla mesai ücretinin 9 aylık süreden 12 aylık süreye çıkartılması için çağrıda bulunan Kaya, “Yapılacak yasal düzenlemeyle bu ücretin tazminata dönüştürülerek çalışanların emekliliğine de yansıtılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.  “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi, "Ormansız bir yurt, vatan değildir." diyen Milletvekili Kaya, “Ormanlar tükenirse, vatanımızda soluksuz kalır. Bu yüzden, ormanlarımızı korurken, önlem alırken ve mücadele ederken onları vatan toprağımız, namusumuz ve geleceğe bırakacağımız en önemli miras olarak görmeliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN