CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeler sırasında; son günlerde kamuoyunda geniş yer tutan, bu yıl emeklilik için dilekçe verenler ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak yüzde 30-35'lik yüksek farkın oluşturacağı mağduriyeti komisyon gündemine taşıdı.
“KADROLAR BOŞASIN DİYORSANIZ…”
İktidarın 2025 yılına girmeden emekli olmayı düşünen kesimi göz önünde bulunduran çalışmalara imza atması gerektiğini belirten Arı, “Ülkemizde milyonlara yaklaşan, kamuda, belediyelerde, özel sektörde çalışan birçok vatandaşımız, çalışanımız 2025 yılına girmeden 2024 yılı içerisinde emekli olabilme derdindeler ve birer emekli dilekçesi yazmış, kurumlarına verdiler ya da vermek üzereler. Bir an evvel bu konuda bir şeyler yapmak zorundayız. İktidarsanız bu konuda bir çözüm üretin. Yok, biz bunu bilerek yapıyoruz, isteyerek yapıyoruz, kadrolar boşalsın, boşalan kadroların yerine kendi istediğimiz yeni insanları koyarız diyorsanız hani ona bir şey demeyeceğim ama yanlış bir anlayış. Bu yarattığınız karmaşa bilmeden gelişen bir konuysa buna çözüm bulalım. Yoksa yetkin, liyakatli, görevini gerçekten başarıyla yürüten çok sayıda çalışan şu an emekli olma derdindedir” dedi.
“HERKESİ DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM”
Emeklilik hesaplamalarına etki eden enflasyon ve büyüme oranları nedeniyle bu yıl emeklilik dilekçesi vermenin 2025 yılına göre çok daha avantajlı olduğunu hatırlatan Arı, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (5510) kapsamında güncelleme katsayısı hesaplama yöntemi nedeniyle 2024-2025'te işçi ve Bağ-Kur emeklileri için aylık farkı ortaya çıkacak. Bunun sebebi de emeklilik maaş hesaplamasında ilk sigortalı olunan tarihe göre 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere 3 farklı tarih üzerinden değerlendirme yapılmakta. Çalışanın ödediği prim gün sayısı, aylık ortalama kazanç, enflasyon, büyüme hızı, aylık bağlama oranı, gösterge rakamına göre maaşlar hesaplanıyor ve değişiyor” diye konuştu.
“2025 YILINA GÖRE ÇOK DAHA AVANTAJLI”
Bugünkü tabloyla yılın ikinci yarısında emeklilik dilekçesini verenlerin 2025'in ilk yarısında başvuruda bulunanlardan yaklaşık yüzde 30 daha fazla aylık alacağının bilgisini veren Arı, “Emeklilik hesaplamalarına etki eden enflasyon ve büyüme oranları nedeniyle bu yıl emeklilik dilekçesi vermek 2025 yılına göre çok daha avantajlı olduğu için yüz binlerce kişi yılsonuna kadar emekli olmayı düşünüyor. Bir taraftan çalışma hayatı içerisinde kalmak isteyip bir taraftan da emekli olduktan sonra maaşında ciddi bir düşüşün yaşanma riskini gören çalışanlar emekli olabilmek için şu an müracaat etme aşamasındalar” ifadelerini kaydetti. Arı, ayrıca bu konu üzerinde herkesi duyarlı olmaya davet etti.